Ruim 200.000 gezinnen en bedrijven betalen elke maand voor hun werkelijk energieverbruik

Ruim 200.000 gezinnen en bedrijven betalen elke maand voor hun werkelijk energieverbruik
Energie – Getty Images

Energieleveranciers zijn verplicht om gezinnen en bedrijven de kans te geven om elke maand te betalen voor hun werkelijk energieverbruik. In dat geval wordt er niet langer gewerkt met een voorschotfactuur. Cijfers van de Vlaamse Nutsregulator, de voormalige VREG, tonen aan dat intussen ruim 200.000 gezinnen en bedrijven voor zo’n facturering kiezen.


Key takeaways

  • Bijna 210.000 Vlaamse gezinnen en bedrijven betalen elk maand voor hun werkelijk energieverbruik. Zij ontvangen geen voorschotfacturen meer.
  • Het gaat hier om een stijging met 40 procent in een jaar tijd.
  • De maandfacturatie biedt enkele voordelen. Zo kan je onder meer sneller inspelen op hogere energieprijzen en eventueel jouw verbruik aanpassen.

Context: Alle energieleveranciers zijn sinds vorig jaar verplicht om hun klanten maandfacturatie aan te bieden.

  • Wie voor zo’n facturering kiest, ontvangt niet langer een voorschotfactuur in de bus. In de plaats daarvan krijg je elke maand een afrekening. Je betaalt dus onmiddellijk voor de energie die je de voorbije maand verbruikte.
  • Wie zo’n maandfacturatie wil, moet over een digitale meter beschikken en aan zijn leverancier vragen om niet langer via voorschotten, maar wel via de reële afrekening te betalen. 
  • Voorlopig is de dienst alleen in Vlaanderen beschikbaar, en in de delen van Wallonië waar Ores de netbeheerder is. In Brussel zal maandfacturatie volgens netbeheerder Sibelga vanaf juni technisch mogelijk worden.

In het nieuws: Cijfers van de Vlaamse Nutsregulator, waarover De Tijd bericht, tonen nu aan dat dit voorjaar de kaap van 200.000 toegangspunten met maandfacturatie in Vlaanderen is gerond.

  • In maart waren er in totaal 209.818 aansluitingen voor stroom en aardgas waarvoor maandfacturatie was ingeschakeld. Dat is ruim 40 procent meer dan een jaar eerder.

Troeven van betalen voor werkelijk energieverbruik

Duiding: Volgens de Vlaamse Nutsregulator heeft de maandfacturatie enkele troeven.

  • Om te beginnen hoef je geen jaar te wachten om te weten hoeveel je effectief verschuldigd bent aan de energieleverancier. Je kunt zo dus vermijden dat je voor een onaangename verrassing komt te staan.
    • Hou er wel rekening mee dat de energiefactuur in de wintermaanden fors kan aandikken. Je verbruikt immers meer gas en elektriciteit om je woning te verwarmen.
    • Als je kiest voor een energiecontract met voorschotfacturen spreid je de kosten gelijk over het volledige jaar. Je moet in dat geval wel een inschatting maken van wat je werkelijke verbruik is. Op die manier kan je je voorschotten daarop afstemmen. Als je dat niet doet, loop je het risico dat de eindafrekening hoger kan liggen dan verwacht.
  • Daarnaast kan je dankzij de maandfacturatie je sneller inspelen op hogere energieprijzen en eventueel jouw verbruik aanpassen.
  • De maandfacturatie biedt ook bescherming tegen een faillissement van jouw energieleverancier, want je loopt niet het risico te veel betaalde voorschotten kwijt te zijn.
  • Die manier van factureren heeft een extra troef voor wie een variabel energiecontract heeft. De maandafrekening is namelijk makkelijker na te rekenen dan een jaarafrekening.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00