16 vaardigheden die moeilijk te leren zijn, maar die je echt zullen helpen

Veel vaardigheden kan je aanleren, maar sommige lessen zijn moeilijker dan andere. Nochtans zijn dat net de vaardigheden die je in de toekomst echt kunnen helpen. Hier zijn 16 vaardigheden die je onder de knie zou moeten krijgen.

Een lezer van Quora stelde de vraag: “Wat zijn de moeilijkste en meest nuttige vaardigheden om te leren?” Hier zijn de 16 interessantste antwoorden.

1. Empathie

“Je kan de meest gedisciplineerde, briljante en zelfs rijkste persoon ter wereld zijn, maar als je niet met andere mensen inzit of empathie toont voor andere mensen, dan ben je gewoon niets meer dan een sociopaat”, schrijft Kamia Taylor.

Empathie is een fundamentele menselijke vaardigheid die in de moderne zakenwereld te gauw wordt afgezworen. Empathie houdt vooral in dat je kunt voelen wat anderen voelen. “Empathie is wat goede verkopers echt geweldig maakt”, schrijft zakenvrouw Jane Wurdwand. “Empathie zoals in teamspirit motiveert mensen om harder hun best te doen. Empathie drijft werknemers om verder te gaan dan hun eigen apathie, om het groter te zien, omdat ze iets voelen dat groter is dan een loonbriefje.”

2. Je slaap onder controle krijgen

Er zijn genoeg manieren om beter te leren slapen, maar het is belangrijk dat je een bepaald ritueel uitkiest om een goede nachtrust te hebben. Als je bijvoorbeeld een vast slaapschema hebt, dan zou het volgens talrijke studies bewezen zijn dat je gemakkelijker in slaap valt en wakker wordt. En daardoor ga je ook gewoon veel beter slapen.

3. Time management

Tijd is kostbaar, en dus is het belangrijk dat je aan time management doet. Werkgevers vinden dit een heel belangrijke vaardigheid. Er bestaat niet één manier waarop je dit moet doen, maar je moet zelf een systeem vinden dat bij je past, en je daar vervolgens ook aan houden.


© Istock

4. Om hulp vragen

“Ik kreeg ooit tijdens een sollicitatiegesprek te horen dat ik een job niet zou krijgen als ik niet om hulp kan vragen wanneer ik het nodig heb”, schrijft Louise Christy op Quora. Later ontdekte ze dat ze de job gekregen had van iemand die ontslagen was en die dik in de problemen zat, omdat ze het niet wou toegeven en niet om hulp heeft gevraagd.

Het is niet eenvoudig om je trots van je af te schuiven en om hulp te vragen. Je denkt de indruk te geven dat je te zwak of incompetent bent. Maar volgens een studie van Harvard Business School zou je net een betere werkkracht lijken als je anderen inschakelt. Door mensen om hulp te vragen toon je dat je hun intelligentie of expertise waardeert. Daardoor gaan ze veel sneller jouw kant kiezen. Een onverwachte, maar erg belangrijke vaardigheid dus.

5. Positief zijn over jezelf

“Uiteindelijk maakt het niet uit wat anderen van je denken, maar wat je over jezelf denkt is heel belangrijk”, schrijft Shobhit Singhal op Quora. “En het vraagt tijd om dat niveau van vertrouwen en de vaardigheid om in jezelf te geloven, op te bouwen wanneer niemand anders dat doet.”

Het tegenovergestelde is negatief zijn over jezelf, en dat mag zeker niet, want zo vernietig je langzaam maar zeker je vertrouwen.

6. Volharding

Of je nu een nieuw loopschema hebt, voor een examen studeert of aan een belangrijk project werkt, telkens heb je nood aan volharding. Volgens Khaleel Syed op Quora stoppen veel mensen met hard werken wanneer ze de top bereikt hebben, maar net dan moeten ze harder beginnen werken om die positie te behouden. En dan is het belangrijk om volhardend te zijn.

7. Bemoei je met je eigen zaken

Iedereen kan zich er wel eens op betrappen z’n neus in het werk van iemand anders te steken. Dit is een heel moeilijke vaardigheid om aan te leren, of eigenlijk af te leren. Maar als je je met andermans zaken bezighoudt, dan kost dit veel tijd en middelen. Bovendien help je er niemand mee.

8. Luisteren

Zwijgen is soms een nuttige vaardigheid, en luisteren gaat nog een stapje verder. Gedurende een werkdag krijgen je hersenen bijzonder veel informatie te verwerken. Een nuttig tip om actief te leren luisteren, is herhalen wat je je gesprekspartner net hebt horen zeggen.

9. Weten wanneer je moet zwijgen

Soms moet je echt gewoon je mond houden. “Je kan niet over alles blijven zagen wat in deze wereld niet juist lijkt”, schrijft Roshna Nazir op Quora. Vaak ga je op emotionele momenten datgene zeggen waar je achteraf spijt van hebt. Daarom is het een heel nuttige vaardigheid om te leren zwijgen wanneer je je aan het opwinden bent. Maar uiteraard is dit heel moeilijk.


© Istock

10. Weerstaan aan roddelen

Een goede relatie met collega’s en andere mensen bouw je op door elkaar te vertrouwen. Maar als je achter de rug van die personen gaat roddelen, dan ben je dat vertrouwen snel kwijt. Jason T. Widjaja schrijft op Quora dat het voor hem erg lastig was om niet mee te doen met geroddel. Hij miste zo mogelijk belangrijke conversaties, en hij nam afstand van invloedrijke mensen. Hij moest ook soms zeggen dat hij bepaalde dingen niet wil weten. Maar de beloning is volgens hem kostbaar.

11. Aanwezig zijn in het moment

Volgens wetenschapper Matt Killingsworth, die geluk onderzoekt, zijn we er vaak niet goed in om bezig te zijn met het heden. Zo’n 47% van de tijd zijn mensen aan iets anders aan het denken dan datgene waarmee ze bezig zijn. En daar worden we niet gelukkig van.

Killingsworth geeft een voorbeeld: “Mensen pendelen niet graag naar hun werk. Het is een van de activiteiten die we het minst graag doen, en toch zijn ze substantieel gelukkiger wanneer ze enkel aan dat pendelen denken dan wanneer hun gedachten naar iets anders verschuiven. Het is ongelooflijk.”

12. Je gedachten onder controle krijgen

Aansluitend bij de vorige vaardigheid is het belangrijk je gedachten onder controle te krijgen om te bereiken wat je wil bereiken. We zijn het product van onze ervaringen uit het verleden en ons denken is daarop gebaseerd. Maar de toekomst is niet hetzelfde als het verleden.

13. Een nieuwe taal leren

Een taal leren is altijd een goed idee. Het biedt je de mogelijkheid aan om nieuwe gesprekken te voeren en het zal je nieuwe professionele kansen geven. Maar het gaat nog verder dan dat, zoals Balazs Csigi, CEO van Metaphor English, blogt. Hij spreekt Hongaars als moedertaal, maar het leren van Engels was voor hem een geschenk in zijn leven. Ik had een nieuwe manier van denken en een nieuwe set emoties.” Hij stelt dat we bij het leren van een nieuwe taal elk onderdeel van de cultuur moeten leren kennen.

14. Luidop spreken

Iedereen is hier in het begin bang voor. Zelfs Warren Buffet zei ooit dat hij zo bang was om voor een publiek te spreken dat hij moest overgeven. “Ik organiseerde mijn leven zodanig dat ik nooit voor iemand moest staan”, zei hij tegen de schrijver van biografie.

Uiteindelijk wist hij die angst na tal van toespraken toch te overwinnen. “Voor een stuk is het gewoon oefening – doen en oefenen. En het heeft gewerkt, voor mij is dat het belangrijk diploma dat ik heb.”

15. Eerlijk zijn tegen anderen

Helemaal eerlijk zijn tegen anderen is niet eenvoudig, maar het is niet omdat je niets positief te zeggen hebt, dat je het niet moet zeggen.

16. Eerlijk zijn met jezelf

Toegeven wanneer je verkeerd bent is niet gemakkelijk. Maar zelfs CEO’s van grote bedrijven geven toe dat ze soms fouten maken. “De grootste fout voor mij is echt dat je niet leert uit je fouten”, zei Ginni Rometty, CEO van IBM, tegen Forbes. “Er is geen grotere zonde dan niet uit je fouten te leren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20