10 tips voor wie een vreemde taal wil leren

Mathew Youlden spreekt vlotjes negen talen. Hij geeft op de website van zijn werkgever Babbel.com 10 tips voor wie zelf ook graag een nieuwe vreemde taal wil leren.

1. Zorg dat je een goede reden hebt om een taal te leren

Een vreemde taal leren enkel om ermee op te kunnen scheppen bij je vrienden is geen goed idee. Het is pas als je echt iets nuttigs kan gaan doen met die taal dat je voldoende motivatie zal hebben om de taal onder de knie te krijgen.

2.  Dompel je onder in de taal

Mathew is fan van de 360°-aanpak. Dat wil zeggen dat je de nieuwe taal die je wil leren zoveel mogelijk, en in elk geval dagelijks, gaat gebruiken. Niet enkel door ernaar te luisteren maar ook door ze zelf te spreken en te schrijven.

3.  Doe het niet alleen

Zorg dat je iemand hebt die samen met jou de taal wil leren. Zo zal je conversaties kunnen oefenen, maar je zal ook jezelf steeds willen blijven verbeteren als je ziet dat je conversatiepartner vooruitgang maakt.

4. Zorg dat je de taal kan gebruiken

Als je de taal regelmatig in de praktijk kan gebruiken loop je minder risico te blijven steken in de theorie. Zoek het contact met mensen die deze taal als moedertaal hebben en als dat echt niet lukt verplicht jezelf dan regelmatig om een tekst in die taal te schrijven of een film in die taal te bekijken.

5. Hou het leuk

Zoek leuke manieren om de taal te gebruiken. Mathew en z’n broer, die eveneens polyglot is, proberen bijvoorbeeld steevast liedjesteksten in een vreemde taal te schrijven.

6. Gedraag je als een kind

Kinderen leren een vreemde taal veel gemakkelijker dan volwassenen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat kinderen veel speelser met taal omgaan. Ze hebben bijvoorbeeld geen schrik om fouten te maken en net dat is iets dat veel volwassenen ervan weerhoudt om een nieuwe taal te durven gebruiken.

7. Verlaat je comfortzone

Fouten durven maken is een eerste en belangrijke stap als je een taal goed wil leren gebruiken. Je zal immers uit je comfortzone moeten komen en situaties opzoeken waarbij je je ongemakkelijk voelt omdat je niet alles begrijpt wat er gezegd wordt en niet alles onder woorden kan brengen zoals je het zou willen. Enkel zo kan je vooruitgang maken en zelfverzekerder de vreemde taal beginnen gebruiken.

8. Luister…

Om bepaalde vreemde klanken te leren uitspreken (die in je moedertaal niet bestaan) moet je eerst heel vaak luisteren naar deze klanken. Fysiologisch zijn we immers allemaal in staat onze mond- en keelspieren te trainen om deze klanken uit te spreken.

9. En kijk

Niet alleen luisteren helpt, ook het kijken naar hoe iemand die de taal als moedertaal heeft deze klanken vormt zal je helpen om dat juist te leren. Let goed op hoe ze hun mond en lippen vormen als ze de klanken maken en probeer dit te imiteren.

10. Spreek tegen jezelf

Als je echt zelden de kans hebt om een taal te spreken met iemand uit dat taalgebied mag je gerust ook af en toe een conversatie met jezelf voeren. Zo kan je je uitspraak en vocabulaire oefenen en zal je zelfzeker zijn op het moment dat je de taal echt met iemand anders moet spreken.

Meer