15 skills die je kan leren in slechts 6 maanden tijd!

 

Indien je de arbeidsmarkt, of een nieuwe branche, wilt betreden, dan kunnen er op je CV bepaalde vaardigheden en de nodige ervaring ontbreken, zeker als je net af bent gestudeerd. Voor sommige mensen is de verleiding dan echter groot om onwaarheden te gaan vermelden, maar wanneer je nieuwe werkgever je vervolgens vraagt om één ​​van deze onheuse vaardigheden te gebruiken, zul je direct door de mand vallen.

Gelukkig kun je ook een andere weg bewandelen en om je CV aan te vullen: je leert binnen een korte tijd één of meerdere extra vaardigheden. Er zijn namelijk een heleboel vaardigheden die je kunt binnen een half jaar onder de knie kunt krijgen. Het zal dan vervolgens niet meer moeilijk zijn om jezelf in de picture te spelen bij een potentiële werkgever en diens aandacht op je te laten vestigen (op een positieve manier dit keer).

15 vaardigheden die je kan leren in slechts 6 maanden tijd

Eigenlijk maaktr het geen verschil in welke richting je interesses gaan, de volgende vaardigheden staan allemaal er fraai als extra’s op je CV. Bovendien kun je deze vaardigheden binnen een half jaar beheersen.

1. Eerste hulp en bedrijfshulpverlener

Het is niet alleen handig om een eerste hulp diploma te hebben in een werksituatie, maar ook in je dagelijks leven. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je van tijd tot tijd een ​​opfriscursus moet volgen zodra je certificaat bijna verlopen is. Door een cursus eerste hulp te volgen kun je mensen helpen die in de medische situaties terechtkomen waar je door je potentiële werkgever verantwoordelijk voor wordt gesteld. Als je echter nog een stap verder wilt gaan, kun je zelfs een cursus voor bedrijfshulpverlener volgen.

2. Microsoft Office programma’s

Je bent wellicht al bekend met de talloze programma’s die onder de noemer vallen van Microsoft Office, zoals Word en Powerpoint. Hoewel veel mensen de basisfuncties van deze programma’s kennen, zijn er ook nog diverse verborgen functies die je documenten of presentaties om kunnen vormen in erg interessante werkstukken. Verder kan bijvoorbeeld het onder de knie krijgen van bepaalde functie van Excel enorm interessant zijn omdat je hiermee bepaalde tabellen kunt maken die je zullen helpen om je loopbaan in oogwenk te overzien.

 3. Wijnexpert

Indien je geïnteresseerd bent in het werken bij een gerenommeerd restaurant, dan is het wellicht verstandig om wat meer kennis op te doen met betrekking tot de drank die er wordt geschonken. Het serveren van drankjes is namelijk niet zo eenvoudig als het misschien lijkt, zelfs als je in een doorsnee bar aan de slag gaat. Sommige restaurants zullen zelfs potentiële medewerkers testen op het gebied van bijvoorbeeld hun drankenkennis, de gerechten waar je bepaalde wijn bij dient te schenken en zelfs de ingrediënten die nodig zijn voor de bereiding van een specifieke mixdrankje. Om te beginnen kun je bij je in de buurt een cursus zoeken, maar uiteraard ook de basisprincipes leren via een online studie. Met deze kennis zul je namelijk al snel aan de slag kunnen in een interessante horecagelegenheid.

4. Bewerking van beeld- en videomateriaal

In steeds meer vakgebieden en beroepen zal het nodig zijn om eenvoudige beeld- en videobewerking en te kunnen maken, dus zal het uitermate handig zijn om in je vrije tijd wat extra kennis op te doen op dit gebied. Dit kun je bijvoorbeeld doen in je vrije weekends of in een vakantie. Doordat je minimaal één bewerkingsprogramma onder de knie hebt, zullen je kansen al snel groeien binnen de arbeidsmarkt. Het meest bekende, en doorgaans meest gebruiksvriendelijke, programma voor de bewerking van beeldmateriaal is Photoshop. Voor de videobewerking zijn er een heleboel verschillende programma’s die je jezelf eigen kunt maken, zoals Final Cut Pro, After Effects, Lightworks en Sony Vegas. Je vaardigheden om te kunnen werken met multimedia zal absoluut een enorme aanwinst betekenen voor je CV en het vinden van een baan bevorderen.

5. Projectmanager

De sleutel tot een leidersrol is samengesteld uit een aantal specifieke vaardigheden samen met de nodige ervaring in de praktijk. Door minstens de basisvaardigheden onder de knie te krijgen voor het managen van een project kan je dan ook zeker helpen. Zelfs op het moment dat er binnen je vakgebied geen gerelateerde zaken voor handen zijn. Het leren hoe je moet werken met een begroting, hoe je opdrachten toe moet wijzen en hoe je de benodigde documenten en ander papierwerk dient te beheren, zijn nuttige vaardigheden voor veel verschillende beroepen. Voor sommige mensen kan het wellicht moeilijk zijn, maar een poging wagen kun je echter altijd om te zien of de rol van projectmanager bij je past.

6. Coachend leidinggeven

Indien je jezelf als leidinggevende verder wilt ontwikkelen tot coachend leidinggevende en –manager, dan kun je in korte tijd leren hoe je je medewerkers kunt inspireren en hen kunt helpen bij het stellen en behalen van hun doelen. Je manier van leidinggeven is aanpasbaar aan de behoeftes van een bepaalde medewerker. Bovendien leer je te switchen tussen verschillende taken als manager, leider en coach en kun je je eigen kwaliteiten en verbeterpunten op het gebied van coachend leidinggeven op een rijtje zetten. Je leert om mensgericht leiding te geven en ieder individu op een persoonlijke manier aan te sturen en te coachen. Zo kun je je kwaliteiten als leidinggevende naar een hoger niveau tillen.

7. Notariële werkzaamheden

Om notariële werkzaamheden te mogen verrichten die je in de regel aan een aantal eisen te voldoen, zoals het beschikken over een blanco strafblad. Verder zul je een examen met goed gevolg af moeten ronden om beëdigd te kunnen worden. Daarnaast is het handig als je de Nederlandse taal goed beheerst, zowel verbaal als op papier. Wanneer je notariële aktes op kunt stellen, zul je zeker een voorsprong hebben als je op zoek bent naar een baan in de meest uiteenlopende bedrijfstakken.

8. Het schrijven van blogs

Het lijkt vandaag de dag wel alsof iedereen een eigen blog heeft. De online ruimte waar je je ideeën en gedachten met de rest van de wereld deelt, kan echter toekomstige werkgevers inspireren. Het goed leren schrijven van een tekst zal je dus absoluut geen windeieren leggen. Tijdens het schrijven van blogs kun je bovendien jezelf prima van anderen onderscheiden door middel van je eigen mening en je eigen schrijfstijl. De tijd en moeite die je moet steken in de ontwikkeling zal zichzelf al snel terugbetalen, mits je natuurlijk wel gericht schrijft over je vakgebied. Door te gaan bloggen kun je bovendien uitblinken als je ontzagwekkende webontwerpen en kenmerken weet te gebruiken.

9. Spreken voor publiek

In een heleboel beroepsgroepen en bedrijftakken is het uitermate nuttig als je voor een publiek kunt spreken, zonder dat je je ongemakkelijk of onzeker voelt. Door een cursus te volgen waarin je wordt geleerd hoe je je punten op een duidelijke en begrijpelijke manier uiteen kunt zetten, zonder dat je stottert of het zweet je uitbreekt, kan je dan ook enorm helpen als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Elk bedrijf kan immers wel een goede openbare spreker gebruiken.

Spreken in het openbaar is absoluut een cruciale vaardigheid om te ontwikkelen, in het bijzonder als je werk wilt vinden in branches waar je regelmatig informatie moet presenteren en met andere mensen dient te communiceren. Dit soort cursussen worden op verschillende plaatsen gegeven waardoor er vast en zeker ook een cursus bij je in de buurt te vinden zal zijn.

10. Leer de beginselen van een vreemde taal

Misschien weet je je nog wat Spaans of Frans te herinneren uit je middelbare schooltijd of weet je nog wat zinnen in het Duits of Italiaans die je hoorde tijdens de vakanties die met je familie jarenlang in deze landen doorbracht. Het kan echter ook gewoon zo zijn dat je gewoon een passie hebt voor Japanse- of Koreaanse media, en een aantal elementaire zinnen langs deze weg hebt geleerd. Indien je interesse hebt in een vreemde taal, dan kun je je vaardigheden en kennis op dit vlak al binnen een paar maanden enorm vergroten.

Het verbeteren van je talenkennis kan zeker helpen om je CV een boost te geven. Je kunt zelfs, als je geen gevoel hebt voor andere talen, overwegen om gebarentaal te gaan leren. Hoewel sommige landen specifieke gebarentalen kennen, kan het volgen van een cursus je toch een heleboel extra mogelijkheden bieden tijdens je communicatie met andere mensen.

Verder zullen niet alle talen worden gebruikt voor de communicatie tussen twee mensen. Denk maar eens aan de verschillende programmeertalen die je zou kunnen leren. Indien je vakgebied zich vooral online bevindt, dan is het verstandig om te beginnen met HTML. Er worden specifieke lessen gegeven die bepaalde codeertalen behandelen. Bovendien kun je veel lessen gewoon online volgen op websites zoals Codecademy. Wanneer je nog geen ervaring hebt op het gebied van coderingen, dan dien je er rekening mee te houden dat het wellicht wat langer, dan de zes maanden, kan duren voor je alles volledig begrijpt.

11. Evenementenorganisator

Een evenementenorganisator heeft een veelzijdige baan en met de basiskennis op zak kun je je verdiepen in een marketingbeleid, de marketinginstrumenten en natuurlijk in het organiseren van een evenement. Indien je in korte tijd je CV wat extra verdieping wilt geven, is dit een ideale optie. In vrijwel elk bedrijf is immers een extra organisatietalent altijd mooi meegenomen. 

12. Diepzeeduiken

Het is niet waarschijnlijk dat duiken direct in verband kan worden gebracht met een bedrijfstak of een functie waar je naar op zoek bent, maar het is uiteraard wel belangrijk dat je ook je eigen belangen leert ontwikkelen en maatregelen treft om je doelen op het gebied van werk te kunnen bereiken. Leren duiken zal doorgaans minder dan zes maanden duren. Wanneer je een dergelijke cursus hebt gevolgd, laat je bovendien aan potentiele werkgevers zien dat je van nature nieuwsgierig van aard bent, maar ook dat je beseft hoe belangrijk het is om regels en veiligheidsvoorschriften strikt op te volgen. Andere manier om dit aan een mogelijke nieuwe werkgever te laten zien, is door een kookcursus te volgen  of een vliegbrevet te halen. Hoewel deze cursussen op het eerste gezicht weinig met werk te maken hebben, kunnen ze je wel een heleboel voordelen opleveren op kantoor of een andere werkvloer.

13. Sportbegeleider

Voor i9edereen die houdt van sport en van sporten is een cursus tot sportbegeleider wellicht interessant. Wanneer je elke vrije minuut op het voetbalveld, in de sportschool of bij een andere sportclub, bent te vinden, en je het leuk lijkt om ook anderen enthousiast voor sport te maken, dan zal de basisopleiding tot sportbegeleider echt jou ding zijn. Tijdens deze cursus zul je je sporttheorie uitbreiden en leren je hoe je les dient te geven. Na afronding van deze cursus kun je dan aan slag als sportcoach bij verschillende organisaties, zoals  sportverenigingen of organisatiebureaus voor sportevenementen. Uiteraard kun je ook je kennis gebruiken om sportteams te coachen in je vrije tijd. Potentiële werkgevers zullen bovendien al snel geïnteresseerd zijn in je coaching kwaliteiten op de werklvloer en dus de kans op een leuke baan aanzienlijk vergroten. 

14. Interieuradviseur

Als je wilt werken in de hogere segmenten van de woonbranche, dan is de basisopleiding interieuradviseur je vast op het lijf geschreven. Je werkt immers aan volledige projecten en je zult van begin tot eind betrokken zijn bij opdrachten. Deze functie is voortdurend anders en zal een beroep doen op je creativiteit. Interieuradviseur is een uitdagende en een verantwoordelijke baan waarbij je zorg draagt voor de inrichting van woningen, kantoren en winkels. Je leert klanten advies te geven ten aanzien van meubels, stoffering, bekledingsoorten, vloer-, raam- en wandbekleding, verlichting, kleuren, sfeer en decoraties. 

15. Pedicure

Indien je aan de slag wilt als pedicure, maar je twijfelt of dit wel iets is dat bij je past, dan kun je beginnen met de basisopleiding tot pedicure. Je leert dan hoe je de nagels en de voethuid moet verzorgen en tevens zul je leren om huid- en nagelaandoeningen te behandelen. Bovendien geeft een basisopleiding pedicure je een duidelijk beeld van de werkzaamheden van een pedicure. Omdat pedicure een vrij beroep is, kan in principe iedereen in deze branche beginnen. In de praktijk is echter gebleken dat je minstens over de basisbeginselen moet beschikken om je werk naar behoren te kunnen doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20