12 scenario’s voor het einde van de wereld

Voor het eerst heeft een groep wetenschappers een lijst gemaakt met de ernstigste risico’s voor het voortbestaan van de mensheid. De wetenschappers verzamelden twaalf mogelijke scenario’s en probeerden de kans te berekenen dat de mensheid de volgende honderd jaar zou uitsterven.

Met de lijst hopen de wetenschappers de beleidsmakers wakker te schudden, want ze zeggen naar eigen zeggen vreemd genoeg te hebben moeten vaststellen dat er door regeringen wereldwijd zo goed als geen aandacht wordt besteed aan dit soort apocalyptische bedreigingen.

Stuart Armstrong, onderzoeker bij het Future of Humanity Institute aan de Oxford-universiteit, stelde dat het bijzonder overmoedig zou zijn om het risico op een catastrofe onder de 5 procent in te schatten. Dit zijn de scenario’s waar we ernstig rekening mee moeten houden:

Een komeetinslag

Een komeet met een doorsnede van minstens vijf kilometer is voldoende om een einde te maken aan onze beschaving. Zo’n komeet treft de aarde ongeveer één keer elke twintig miljoen jaar. Dankzij vooruitgang in technologie om een dergelijke inslag te voorspellen kunnen we wel hopen dat het mogelijk is om de bedreigende komeet net op tijd van richting kunnen doen veranderen. 

Risico: 0,00013 procent

Kunstmatige intelligentie

Wetenschappers zoals Stephen Hawking geloven dat computers en robots die zelf kunnen denken en zich ontwikkelen op termijn een echte bedreiging kunnen worden voor de mensheid. Hoe realistisch dit scenario is blijkt echter nog moeilijk in te schatten, waardoor een heel brede raming werd gedaan.

Risico: 0 procent – 10 procent

Supervulkaan

Een uitbarsting die duizenden kubieke meters aarde in onze atmosfeer zou slingeren, zou leiden tot een vulkanische winter die we waarschijnlijk niet zouden overleven. Met de huidige technologie kunnen we weinig doen om deze bedreiging te voorkomen.

Risico: 0,00003 procent

Ecologische instorting

Een volledige ineenstorting van het globale ecosysteem is heel complex om te voorspellen. Mocht dit scenario zich toch voltrekken, zou waarschijnlijk een groot deel van de mensheid worden uitgeroeid. De Oxford-wetenschappers durven hiervoor geen risicoberekening geven.

Risico: Onbekend

Wereldwijd falen van de overheid

Het risico dat overheden wereldwijd zo erg falen in hun beleid dat het de ineenstorting van onze beschaving betekent. Volgens de wetenschappers valt ook deze catastrofe niet te berekenen.

Risico: Onbekend

Globale instorting van het systeem

Door een gigantisch falen van de economie of andere fundamenten van de maatschappij zou de hele beschaving aan zijn einde kunnen komen. Onmogelijk het risico te berekenen.

Risico: Onbekend

Extreme klimaatverandering

In de meeste modellen voor klimaatverandering gaat men uit van een maximale opwarming van twee tot vier graden celsius. Door een vicieuze cirkel waarbij bijvoorbeeld de opwarming ervoor zorgt dat het methaan uit de permafrost vrijkomt, zou dit echter kunnen oplopen tot minstens zes graden of meer. Hongersnood en sociale onrust zouden dan leiden tot het einde van de beschaving.

Risico: 0,01 procent

Nucleaire oorlog

Zolang er nucleaire wapens zijn, blijft er uiteraard een risico op een kernoorlog bestaan.

Risico: 0,005 procent

Globale pandemie

Mocht er een virus uitbreken dat even ongeneeslijk is als ebola, even dodelijk als rabiës, even besmettelijk als een gewone verkoudheid en met een even lange incubatieperiode als aids, zouden slechts weinig mensen overleven.

Risico: 0,0001 procent

Synthetische biologie

Nog gevaarlijker dan een natuurlijk virus is een genetisch gemanipuleerd virus dat ontworpen werd om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Risico: 0,01 procent

Nanotechnologie

Deze nieuwe technologie die toelaat op atomische schaal materialen te creëren, kan fantastische toepassingen voortbrengen, maar ook angstaanjagende wapens of zichzelf replicerende machines die de macht overnemen.

Risico: 0,01 procent

Onbekende oorzaak

De Oxford-wetenschappers namen het onbekende in hun lijst op om alle ontastbare en op het eerste zicht onwaarschijnlijke risico’s – zoals een aanval door buitenaardse wezens – te centraliseren.

Risico: 0,1 procent

Meer