Uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat meer dan 1,1 miljoen zichtrekeningen rood kleuren. De banken kunnen forse kosten aanrekenen als het saldo op de zichtrekening negatief is.
Ruim 1,1 miljoen zichtrekeningen kleuren rood: dat is niet zonder gevolgen

Waarom is dit belangrijk?
Bij verschillende banken is het mogelijk om het saldo op de zichtrekening onder 0 te laten zakken. Hou er wel rekening mee dat je in zulke gevallen een strafrente moet betalen aan de financiële instelling.In het nieuws: Eind vorig jaar stond 5,8 procent van de 20 miljoen zichtrekeningen in het rood, oftewel ruim 1,1 miljoen rekeningen in totaal.
- In 2015 stond er nog op 8,2 procent van alle rekeningen minder 0 euro. Dat cijfer is in de daaropvolgende jaren afgezwakt. 2021 was wel een uitzondering. Toen tekende Febelfin een stijging op van 5,7 procent in 2020 naar 6,1 procent.
Niet altijd mogelijk
Details: De banken laten je niet altijd toe om in het rood te duiken. In principe kunnen we de zichtrekeningen opdelen in twee grote groepen.
- Allereerst heb je de zichtrekeningen met kredietopeningen of geoorloofde debetstand. Bij dergelijke formules krijg je van de bank de toestemming om het saldo onder 0 te laten zakken.
- De bank stelt dan een contract op waarin onder meer staat wanneer je het saldo moet aanzuiveren en hoeveel rente je moet betalen.
- Daarnaast zijn er zichtrekeningen waarbij je niet onder nul kunt gaan. Dat is althans de theorie, want in de praktijk kan het soms toch gebeuren dat de rekening rood kleurt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een afrekening van de kredietkaart of een domiciliëring. In zo’n geval wordt er gesproken van een ongeoorloofde debetstand.
- Sommige banken nemen actief maatregelen tegen rode zichtrekeningen. We nemen Argenta als voorbeeld. De klanten bij die bank kunnen sinds vorig jaar het saldo op de zichtrekening niet langer onder 0 laten zakken. “De klant had voor 2014 de mogelijkheid om een debetlijn aan te vragen om onder nul te gaan. 105.000 klanten hebben nog een debetlijn uit die periode, meestal voor 125 euro. Die debetlijnen worden dus niet langer in stand gehouden”, liet Argenta toen weten.
Strafrentes
Opgelet: Het is hoe dan ook geen goed idee om het saldo op je zichtrekening onder 0 te laten zakken, ook al beschik je over die optie. Je moet dan immers een forse strafrente betalen. De overheid heeft overigens in juni en december de maximumtarieven die de banken mogen aanrekenen opgetrokken.
- Voor een geoorloofde debetstand kan het maximumtarief oplopen tot 13 procent. Die jaarlijkse kostenpercentage geldt voor bedragen tot 1.250 euro. Voor alles boven de 1.250 euro mogen de financiële instellingen maximaal 12 procent aanrekenen.
- In het geval van een kredietopening met een kredietkaart kan het JKP stijgen tot maximaal 17 procent.
- Het gaat hier dus over maxima. De banken zijn vrij om zelf het tarief te bepalen. De strafrentes voor een ongeoorloofde debetstand liggen doorgaans hoger dan die voor een geoorloofde debetstand.
- We nemen de marktleider BNP Paribas Fortis. De strafrente bij een geoorloofde debetstand bedraagt 9,5 (tot maximaal 1.250 euro) of 8,5 procent (tot maximaal 2.500 euro). Bij een ongeoorloofde debetstand loopt dat percentage op tot 12,1 procent.
- Er kunnen ook nog andere kosten komen kijken bij een zichtrekening waarop een negatief saldo staat.
- BNP Paribas Fortis rekent bijvoorbeeld een vergoeding aan van 7,26 euro per geweigerde verrichting.
- Belfius heeft dan weer deze maand het tarief voor geweigerde verrichtingen opgetrokken van 5 naar 6,50 euro.
(evb)