15 interessante feiten over het Groothertogdom Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg mag dan wel bijzonder klein zijn, er valt veel over deze staat ten zuiden van België te vertellen. Ieder jaar publiceert het Luxemburgse Statec, het nationale instituut voor statistieken, een rapport met de belangrijkste cijfers over de kleinste lidstaat van de Benelux. Wij pikten daar 15 opvallende weetjes uit.

1. Er wonen meer dan 170 nationaliteiten in Luxemburg

In totaal woonden er vorig jaar maar 613.900 mensen in het Groothertogdom Luxemburg. En toch zijn zij verdeeld over meer dan 170 verschillende nationaliteiten. Zo’n 52,5% van de inwoners is van Luxemburgse afkomst. Verrassend is het feit dat liefst 15,6% van de bewoners uit Portugal komt. Daarna zijn de Fransen met 7,6% het meest vertegenwoordigd. De Belgen vormen 3,3% van de Luxemburgse bevolking, en ook de Italianen (3,7%) en de Duitsers (2,1%) hebben een aandeel.

Zo’n 7,4% van de bevolking van Luxemburg heeft de nationaliteit van een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Een zesde van de bevolking woont in dezelfde stad

Een bus rijdt langs een gebouw met de vlag van Luxemburg.
(Pixabay)

Het is natuurlijk geen verrassing dat de meeste Luxemburgers in de hoofdstad wonen. Zo telt de stad Luxemburg 119.200 inwoners, goed voor ruim een zesde van de bevolking. Dat is vergelijkbaar met het aantal bewoners van pakweg Brugge. Andere belangrijke steden zijn Esch-Sur-Alzette (35.400), Differdange (26.800) en Dudelange (21.100).

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Er worden hoofdzakelijk vijf talen gebruikt

Verschillende talen maken deel uit van het dagelijkse leven in Luxemburg. Officieel is het Luxemburgs of Letzeburgs de nationale taal. Daarnaast is het Frans een wettelijke taal in Luxemburg. Voor de administratie wordt ook officieel de Duitse taal aanvaard.

Als belangrijk financieel en economisch centrum wordt ook Engels vaak gebruikt in professionele milieus. En door het grote aantal Portugezen in Luxemburg is het Portugees een belangrijke taal in het gezinsleven van het land.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Het grootste deel van het grondgebied is landbouwgrond

Een bruine koe kijkt naar de camera.
(EPA)

Liefst 85,2% van de oppervlakte van het Groothertogdom Luxemburg is landbouwgrond. Daarnaast is 9,7% bebouwd en palmt het wegennet (inclusief spoorwegen) 4,5% in. Het land heeft ook 600 kilometer aan fietspaden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Luxemburg heeft een van de beste gezondheidssystemen ter wereld

Al jaren staat Luxemburg steevast bovenaan de lijst met landen die volgens de Legatum Prosperity Index de beste gezondheidszorg aan hun burgers kunnen aanbieden. Dit jaar moet het enkel Singapore wereldwijd laten voorgaan. Meteen na Luxemburg volgen Japan en Zwitserland.

Meer dan 95% van de Luxemburgse bevolking heeft een ziekteverzekering. In 2017 werd slechts 1,4% van de medische onkosten door gezinnen betaald, het laagste niveau van alle OECD-landen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. De jonge universiteit van Luxemburg hoort al bij de beste ter wereld

Hoewel de universiteit van Luxemburg pas in 2003 werd opgericht, hoort de instelling nu al bij de 250 beste universiteiten ter wereld. In de ‘World University Rankings’ staat de Luxemburgse universiteit op de 179ste plaats. In de ranglijst met de jongste universiteiten – instellingen die allemaal in de 21ste eeuw de deuren openden – pronkt Luxemburg zelfs op de vierde plaats. Daar is overigens ook een knappe zevende plaats voor de universiteit van Antwerpen weggelegd.

Zo’n 57% van de studenten aan de Luxemburgse universiteit zijn van buitenlandse afkomst. De verdeling qua geslacht is mooi in evenwicht: 50/50 vrouwelijke en mannelijke studenten.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. België is de belangrijkste handelspartner van Luxemburg

Luxemburg voert uiteraard vooral handel met landen uit de Europese Unie (92,1% van de import). Daar bij is België als buurland de belangrijkste partner. Zo’n 35,8% van de Luxemburgse import komt uit ons land. En 11,9% van de export gaat richting België.

Ook de andere buurlanden, Duitsland en Frankrijk, zijn uiteraard belangrijke handelspartners van Luxemburg. Tussen 3% en 5% van de import en export gebeurt met landen in Azië en Amerika.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. De chemische industrie is heel belangrijk

Zo’n 12% van de import en export gebeurt met goederen die afkomstig zijn uit de chemische industrie. Ook metaal is van groot belang voor de Luxemburgse export.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Post Luxembourg Group is de belangrijkste werkgever

In totaal waren 4.540 Luxemburgers begin 2019 werkzaam voor Post Luxembourg Group. Dat is daarmee de grootste werkgever in het land. Ook CFL Group, Cactus Group en Dussmann Luxembourg Group hebben meer dan 4.000 werknemers.

Enkele jaren geleden was ArcelorMittal nog de belangrijkste werkgever van Luxemburg. Daar werken nu nog 3.800 mensen, net iets minder dan bij BNP Paribas. Ook Goodyear biedt aan meer dan 3.000 Luxemburgers werk.

Het logo van ArcelorMittal.
(EPA)

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Luxemburg heeft een onderzoekscentrum voor artificiële intelligentie

Luxemburg heeft als eerste land in Europa een gemeenschappelijk onderzoekscentrum voor artificiële intelligentie geopend. Dankzij een overeenkomst met Nvidia zullen de onderzoekers hardware en software krijgen waarmee ze kunnen uitwerken hoe artificiële intelligentie in verschillende nationale sectoren, zoals financiën, gezondheid en veiligheid, kan worden ingezet.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Luxemburg produceert jaarlijks meer dan 110.000 hectoliter wijn

Druiven hangen aan een tak.
(Pixabay)

Luxemburg is ook nog steeds een belangrijk wijnland. Die wijn komt van druiven die langs de oevers van de Moezel, nabij de Duitse grens, worden gekweekt. In totaal produceert het land jaarlijks zeker 110.000 hectoliter wijn, waarvan een ruime meerderheid naar België wordt geëxporteerd. Duitsland is na ons land de grootste afnemer van Luxemburgse wijn.

Rivaner zijn de belangrijkste druiven voor de Luxemburgers, gevolgd door Auxerrois blanc, Pinot gris, Riesling en Pinot blanc.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Luxemburg telt 140 verschillende banken

Bij Luxemburg denken we natuurlijk meteen aan geld, want heel veel banken hebben zich in het Groothertogdom gevestigd. In 2017 waren er 140 banken actief, het laagste aantal sinds 1994. Toch werkt momenteel een recordaantal van ongeveer 26.000 mensen in de banksector van Luxemburg.

Dat Luxemburg vooral de internationale bankwereld bedient, bewijst het feit dat slechts zeven banken uit het land zelf afkomstig zijn. In totaal zijn er ook 25 Duitse banken in Luxemburg actief, naast 14 Chinese, 14 Franse en 12 Zwitserse. België heeft drie banken in z’n buurland. De rest is een allegaartje van nationaliteiten met banken uit onder andere het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan, Zweden, Brazilië, de Verenigde Staten en Spanje.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Het land behoort nog steeds tot de stilaan selecte ‘Triple A’-club

Nog maar elf landen krijgen van internationale kredietbeoordelaars een rating van AAA. Dat waren er een paar jaar geleden nog een pak meer. Luxemburg vertoeft in het gezelschap van Denemarken, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Australië, Duitsland, Singapore, Canada en de Verenigde Staten. De Belgische rating is AA.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. De nationale spreuk van Luxemburg is: “Mir wëlle bléiwe wat mir sin”

En dat betekent: “Wij willen blijven wat we zijn.” Daarmee willen de Luxemburgers duidelijk maken dat ze onafhankelijk willen blijven van landen die doorheen de geschiedenis geprobeerd hebben om het Groothertogdom te annexeren. Vooral dan de buurlanden België, Frankrijk en Duitsland.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

15. Het Verdrag van Schengen vindt zijn oorsprong in Luxemburg

Een plein vol vlaggen in Schengen in Luxemburg.
(Pixabay)

Schengen is een dorp op de grens tussen Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Officieel hoort het bij Luxemburg, maar het drielandenpunt ligt ergens in de Moezel die langs het dorp stroomt. Hier werd het beroemde verdrag in 1985 ondertekend. Toen kwamen de leiders van de regeringen van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk overeen om de grenscontrole af te schaffen en vrij verkeer van personen mogelijk te maken.

Later hebben nog veel andere landen het verdrag ondertekend. Intussen omvat Schengen 22 EU-lidstaten, plus IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben een uitzonderingspositie bedongen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.