Dit zijn de 10 veiligste banken ter wereld

Het is belangrijk dat je je geld in een goede bank plaatst die zekerheid geeft. Vooral na de vele schandalen van de voorbije jaren. Dit zijn de 10 veiligste banken ter wereld.Zoals ieder jaar heeft het magazine Global Finance een klassement van de veiligste banken ter wereld gepubliceerd. Daarvoor kijkt het tijdschrift vooral naar de drie belangrijkste internationale kredietagentschappen (Fitch, Moody’s en S&P) en naar de activa van de banken. De top 10 wordt door Europese banken gedomineerd, vooral uit Nederland en Duitsland. In de hele top 50 is geen enkele Belgische bank terug te vinden. De eerste niet-Europese bank is de Singaporese DBS, en die staat pas op de elfde plaats.

10. DZ Bank (Duitsland)


© iStock
Dit is de tweede grootste bank van Duitsland, ontstaan uit de fusie van GZ-Bank en DG-Bank in 2001. Ze omvat meer dan duizend Duitse kredietunies. Van Fitch en S&P krijgt de bank AA-, van Moody’s Aa1. In vergelijking met 2016 heeft DZ Bank een plaats gewonnen, waardoor het een nieuwkomer in de top 10 is. In 2015 stond de bank zelfs nog maar 21ste.

9. Caisse des Dépôts et Consignations (Frankrijk)

Dit is niet de eerste bank waaraan je zou denken als je het over Frankrijk hebt, maar de rangschikking van de veiligste banken omvat niet alleen de banken waar iedereen z’n geld aan kan toevertrouwen. La Caisse des Dépôts et Consignations, ook wel ‘Caisse des dépôts’ genoemd, is de financiële tak van de Franse overheid. Ze speelt de rol van institutionele investeerder (door geld uit te lenen aan institutionele of economische actoren) of van bankier voor sociale zekerheid.

De bank heeft net hervormingen achter de rug (een gevolg van het Pacte 2018): ze staat nu onder toezicht van l’Autorité de contrôle prudentiel et de résolution, verbonden aan de Banque de France. Fitch en S&P geven de bank de rating AA, terwijl Moody’s het op Aa2 houdt. Sinds 2010 staat deze bank in de top 10 van de veiligste banken, maar door de opkomst van nieuwe kapitaalkrachtige banken valt ze wel terug.

8. Banque et Caisse d’Épargne de l’État (Luxemburg)

Volgens Oxfam is Luxemburg nog steeds een fiscaal paradijs, en dat maakt het vreemd dat we zo weinig banken uit Luxemburg in de top 10 terugvinden. De bank heeft dezelfde rol als La Caisse des dépôts in Frankrijk: het is een financiële tak van de overheid, die zich bezighoudt met de nationale economie, zoals de naam al verklapt. Ze is heel snel deel gaan uitmaken van de best genoteerde banken door de internationale agentschappen. S&P geeft de bank de rating AA+, en Moody’s geeft Aa2.

7. NRW.BANK (Duitsland)


© iStock
Dit is de bank van Nordrhein Westfalen, de meest bevolkte Duitse staat en ook economisch de krachtigste. Ze heeft dezelfde rol als de vorige banken in de ranglijst, namelijk de politieke structuur van het land financieren. Fitch geeft een rating van AAA, beter dan de AA- van S&P. Moody’s geeft Aa1. De bank staat al sinds 2010 in deze top 10, en sinds 2014 staat de bank vast op de zevende plaats.

6. Nederlandse Waterschapsbank (Nederland)

Dit is nog een bank voor openbare financiering. De Nederlandse Waterschapsbank (of korter NWM Bank) is gespecialiseerd in het financieren van projecten die met water te maken hebben. Ze bestaat sinds 1954, en daardoor is het een vrij jonge bank in vergelijking met de andere banken in de top 10. La Caisse des dépôts bestaat bijvoorbeeld al sinds 1816. Moody’s geeft de bank een rating van Aaa en S&P van AAA. Fitch heeft er niet over gecommuniceerd. Ook deze bank is een vaste waarde in de top 10 sinds 2010.

5. Bank Nederlandse Gemeenten (Nederland)

Nog een Nederlandse bank voor openbare financiering die het goed doet in de rangschikking. Ze wordt ook wel BNG Bank genoemd. De overheid bezit 50 procent van de aandelen, en de rest is verdeeld onder de provincies en de gemeenschappen. Logisch, want de bank financiert geen privéklanten, maar is er exclusief voor openbare of semi-openbare organisaties. In 2015 zag de bank haar rating nog gedegradeerd worden, waardoor ze nu een AA+ van Fitch, een Aaa van Moody’s en een AAA van S&P krijgt. De bank hoorde lange tijd bij de drie veiligste ter wereld.

4. L-Bank (Duitsland)


© iStock
Van de drie grootste kredietagentschappen krijgt L-Bank een AAA. Het gaat om een ontwikkelingsinstituut van de Duitse deelstaat Baden-Württenberg, de op twee na rijkste in Duitsland.

3. Landwirtschaftliche Rentenbank (Duitsland)

Nog maar eens openbare bank, deze keer uit Duitsland. Ze wordt ook Rentenbank genoemd, en dient vooral als financiële instelling van de Duitse landbouw. Van de drie agentschappen krijgt de bank een rating van AAA. Sinds 2014 staat de bank op het podium van de veiligste ter wereld.

2. Zürcher Kantonalbank (Zwitserland)

Dit is de enige Zwitserse bank in de top 10 (en er staan er ook maar drie uit Zwitserland in de top 50). Het is de grootste Zwitserse kantonbank en de vierde grootste van het land. Ze is gelegen in het kanton van Zürich en heeft in 2016 een operationele winst van 5% gehaald. Ze staat sinds 2014 op de tweede plaats.

1. KfW (Duitsland)


© EPA
Op de eerste plaats staat nog een openbare bank uit Duitsland, en deze mag je de Rolls-Royce in het genre noemen. De bank is actief in meerdere domeinen (onderzoek, financiering van films, …) en telt meerdere filialen. De Kreditanstalt für Wiederaufbau (kortweg KfW) is de bank waar ondernemingen hun projecten voorstellen voor financiering. KfW staat al sinds 2010 op de eerste plaats van deze ranglijst.

De volledige top 50 van de veiligste banken ter wereld kan je hier raadplegen

Meer