Finland verloor zijn AAA-kredietbeoordeling en dat is de schuld van Apple, zegt de Finse premier

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s ontnam Finland vorige week zijn AAA-kredietbeoordeling vanwege ‘zijn verlies in globaal marktaandeel in de ICT-sector en de structurele inkrimping van zijn belangrijke activiteiten in de bosbouwsector.’

De Finse premier Alexander Stubb had weinig tijd nodig om in een gesprek met de Amerikaanse zakenzender CNBC de schuldigen aan te duiden: Apple’s iPhone en Apple’s iPad:

We hadden twee wereldkampioenen, maar ze hebben de rol moeten lossen. Ik denk te mogen stellen dat de iPhone Nokia de das omdeed, terwijl de iPad de Finse papierindustrie heeft afgemaakt. Maar we zullen terugkomen.”

Voor de introductie van de iPhone in 2007 was Nokia 150 miljard dollar waard en had het bedrijf niet minder dan een kwart van de economische groei die Finland realiseerde in de periode 1998 tot 2007 voor zijn rekening genomen.

Het bedrijf betaalde ook 20% van alle ondernemingsbelastingen die het land incasseerde. Maar toen Microsoft vorig jaar Nokia voor 7 miljard dolar overnam bleef van de beurswaarde nog amper een kwart over.

Een soortgelijk drama deed zich in de papierindustrie voor. Zo zijn de aandelen Stora Enso de voorbije vijf jaar bijna in waarde gehalveerd. De iPad daarvoor alle schuld geven mag wat kort door de bocht lijken, vooral van een premier die niet verbergt er zelf een te hebben.

Toch verliest Stubb zijn vertrouwen in de Finse toekomst niet. Hij ziet de bosbouw een comeback maken op het vlak van o.a. de bio-energie en volgens hem is ook wat overblijft van Nokia nu aan de beterhand.

Meer