“Belgische horeca slaat alcohol massaal in Luxemburg in”

De Belgische regering heeft de taks op sterke dranken zo zwaar opgedreven dat de bevoorrading vanuit Luxemburg bijzonder winstgevend is geworden.

Die opmerkelijke winstmarges zijn ook opgevallen bij de georganiseerde misdaad, die inmiddels met anonieme bestelwagens dagelijks tienduizenden liter goedkope alcohol vanuit Luxemburg importeren en daarmee massaal nachtwinkels en cafés bevoorraden. Dat zeggen vertegenwoordigers van de Belgische drankenindustrie tegenover het weekblad Humo. Door de verhoging van de taks heeft de Belgische regering op die manier er volgens de sector zelf voor gezorgd dat de fiscale opbrengsten gevoelig zijn ingekrompen.

Konvooien

Onder meer vakorganisatie Vinum et Spiritus wijst er in Humo op dat de accijnzen op sterke dranken in België op drie jaar tijd met liefst 71 procent is gestegen. “Daardoor is de omzet van de Belgische verdelers van sterke dranken echter met 25 procent gedaald, terwijl de verkoop in de horeca met minstens 50 procent is teruggevallen,” aldus de vakorganisatie. Opgemerkt wordt dat de zware accijnzen ervoor gezorgd hebben dat de prijsverschillen met de buurlanden bijzonder groot zijn geworden. Belgische consumenten, handelaars en horeca hebben volgens Vinum et Spiritus dan ook besloten om hun voorraden voortaan massaal in Luxemburg in te slaan. Het gevolg daarvan is dat de omzet van de Belgische verkopers van alcohol helemaal is ingestort, waardoor echter ook de fiscale inkomsten voor de overheid zijn verschrompeld. Op die manier snijdt de Belgische overheid volgens Vinum et Spiritus dan ook in eigen vel. Maar het fenomeen zou bovendien ook de georganiseerde misdaad aangetrokken. Smokkelaars zouden grote konvooien organiseren om hun voorraden van Luxemburg naar België over te brengen. In België zou de drank in depots worden opgeslagen en vervolgens met kleinere wagens naar de retailverkoop in de nachtwinkels worden gebracht. Het wordt zelfs niet uitgesloten geacht dat achter de konvooien en de uitbating van de nachtwinkels dezelfde organisatie schuilgaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20