De terrasjes zijn weer open, we mogen weer met meer mensen afspreken, en zitten we binnenkort ook weer met z’n allen op kantoor te werken? De helft van de thuiswerkers heeft het gehad met thuiswerk: 47 % van de Belgische werknemers wil halftijds terugkeren naar kantoor. Dat blijkt uit een bevraging van Acerta en Stepstone bij ruim 3.000 werknemers.
Hybride werken
Nu de vaccinatiecampagne op kruissnelheid komt, durven we stilaan dromen van het einde van de pandemie én van de beperkingen die we hierdoor meer dan een jaar opgelegd kregen. Zo lijkt het einde ook in zicht voor het maandenlange, soms eentonige thuiswerken. Wat we vroeger soms wilden maar niet kregen, kregen we nu verplicht dubbel en dik op onze boterham. 47 % van de Belgen die thuiswerkten, kijkt ernaar uit om halftijds terug te keren naar de werkvloer. Halftijds, want ook na corona zal thuiswerk ingeburgerd blijven en willen we het niet helemaal meer kwijt. Hybride werken wordt het nieuwe werken: deels op kantoor, deels thuis. Voor 4 op 10 bevraagden is gevaccineerd zijn wel een voorwaarde om terug op kantoor te werken.
Huismus of kantoormus?
Als de helft graag terug op kantoor werkt, heb je ook nog een andere helft natuurlijk: zij die nog altijd het liefst thuiswerken en dat zo lang mogelijk zo willen houden. Een uitdaging voor werkgevers om die twee groepen tevreden te stellen. Hybride werken biedt hier een oplossing, want ook los van de pandemie past dit perfect in onze huidige en toekomstige manier van werken en leven. Zo zien we elkaar regelmatig terug op kantoor wanneer dit nodig blijkt. Denk aan de meerwaarde van live meetings en live gesprekken. Maar de coronacrisis heeft ook duidelijk aangetoond dat de digitale mogelijkheden zich perfect lenen voor thuiswerk én dat er zelfs veel bijgeleerd is op dat vlak. Ook het niet elke dag onderweg moeten zijn, door te pendelen of fileschuiven, blijkt sterk bij te dragen tot een minder stressvol en bevredigender leven.
Herintrede op kantoor
Hoe bereid je nu als werkgever die herintrede voor? Leg je als werkgever op wie wanneer terug op kantoor werkt of laat je dat aan je werknemers over? Het hangt ook af van de manier van werken binnen het bedrijf. Twee à drie dagen thuiswerk per week zal de norm worden. Belangrijk is dat er een reden of toegevoegde waarde is om op kantoor te werken, zoals een meeting, gesprek, overleg, brainstorm. Blijf hierbij open communiceren, maak afspraken die voor iedereen duidelijk zijn, en stuur bij indien nodig.
(ddw)