Slechts 1 of 2 dagen tijdelijk werkloos, maar 30.000 Vlamingen krijgen toch volledige energiepremie

Wie tussen 20 maart en 17 juli 1 dag tijdelijk werkloos was, heeft recht op de Vlaamse energiepremie. 30.000 Vlamingen die 1 of slechts 2 dagen tijdelijk werkloos waren, krijgen daarom de premie van 202 euro.

Een week nadat de quarantaine in België werd afgeroepen, kwam de Vlaamse regering met een noodplan. Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) kwam met een energiepremie op de proppen. De factuur voor uw energiepremie zou gedeeltelijk gedekt worden door de Vlaamse overheid.

202 euro per persoon

Om de maatregel zo eenvoudig mogelijk te houden, kwam er geen inkomensgrens. Dat wil zeggen dat iedereen die slechts 1 dag werkloos was, de premie kon aanvragen. Een koppel waarvan beide leden elk een dag werkloos zijn geweest, krijgt de premie twee keer.

In totaal is de premie 702.000 keer uitgereikt, wat wil zeggen dat de ogenschijnlijk eenvoudige regel al een stevig prijskaartje heeft. 142 miljoen euro, alleen voor de energiepremie, dat is niet weinig.

Prijskaartje blijft stijgen

De VRT, die de cijfers opvroeg, ziet het aantal premies nog stevig stijgen. Momenteel zijn er 27.000 mensen die 1 of 2 dagen tijdelijk werkloos waren, die de premie hebben gekregen. Er zijn echter nog heel wat procedures lopend. En er komen er wellicht nog bij, want de periode waarin u op tijdelijke werkloosheid mag worden gezet voor corona, loopt nog steeds door.

In totaal zijn er 46.000 dossiers die bij de RVA zullen behandeld zijn van mensen in de uitzonderlijke situatie met 1 of 2 dagen op het tijdelijke werkloosheidsregime. De nog openstaande 19.000 krijgen de premie, als hun dossier wordt goedgekeurd, automatisch. Dat is een extra kost van 3,8 miljoen euro.

Of iedereen die premie dan wel nodig heeft, dat is nog maar de vraag. Volgens Demir kwam het systeem er om zo snel mogelijk te kunnen reageren voor wie het nodig heeft. ‘Op deze manier blijft het systeem eenvoudig. Een uitbetaling volgens het aantal dagen werkloosheid zou de inzet van heel wat extra personeelsleden gevergd hebben, wat wellicht de kost van het systeem veel groter zou gemaakt hebben dan vandaag. Ook zou dit tot een veel latere uitbetaling aan de werkloze hebben geleid. En de bedoeling van de politiek was net een snelle uitbetaling’, aldus Demir bij de openbare omroep.

Gewesten

In de andere gewesten is er een minder eenvoudige regeling. Wallonnië heeft een aan te vragen waterpremie voor iedereen en een energiepremie voor gezinnen met een budgetmeter. In Brussel is er enkel bescherming tegen schuldeisers.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20