Coronamaatregelen voor zelfstandigen kosten staatskas al 1,6 miljard euro

Meer dan 400.000 zelfstandigen hebben al overbruggingsmaatregelen aangevraagd, meldt het RSVZ. Dat brengt het totale kostenplaatje van die coronamaatregel momenteel op een 1,66 miljard euro. Er werden ook 80.000 aanvragen geweigerd.

Het overgangsrecht staat zelfstandigen in hoofdberoep toe om een soort vervangingsinkomen aan te vragen. Daarvoor moeten de activiteiten wel onderbroken zijn door het coronavirus. Uw zaak moest dus gesloten zijn, of uw omzet aantoonbaar teruggelopen. Het overbruggingsrecht kwam neer op 1.291 euro per maand, tot 1.614 euro als u gezinshoofd bent.

Extra maatregelen

Het overbruggingsrecht ging in voege in maart en bleef verlengd in april en mei. Nu zal het ‘overbruggingsrecht tot eind augustus doorlopen‘, zegt minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR).

Daar wordt nog een andere maatregel aan toegevoegd. Een ‘extra overbruggingsrecht’, of officieel het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart, om de zwaarst getroffen sectoren zoals de horeca, de kappers, de schoonheidssalons en de evenementensector) nog extra te ondersteunen. Daarvoor moet u wel aantonen dat u tien procent minder omzet gedraaid heeft, of tien procent minder bestellingen kreeg dan het vorige jaar op hetzelfde moment. De bedragen zullen vergelijkbaar zijn met het huidige overbruggingsrecht.

De minister nodigt iedereen uit om contact op te nemen met zijn sociaal verzekeringsfonds, om zich te informeren over de maatregelen die het best overeenkomen met zijn noden. Het extra overbruggingsrecht zal tot december doorlopen.

Verder is er voor zelfstandigen ook nog de mogelijkheid om de sociale lasten uit te stellen. Die maatregel blijft ook doorlopen in de laatste twee trimesters van 2020.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20