šŸ“ˆDerde prik voor bewoners woonzorgcentra, nog geen beslissing over 85-plussers die thuis wonen

Bewoners van een woonzorgcentrum krijgen een derde prik tegen het coronavirus. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist in de Interministriƫle Conferentie Volksgezondheid.

De Belgische ministers van Volksgezondheid namen de beslissing op basis van het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Die had eerder al het licht op groen gezet voor een derde prik voor bewoners van woonzorgcentra.

85.000 mensen

“We willen aan de ene kant zuurstof geven aan de samenleving, maar aan de andere kant ook onze zwakste mensen beschermenā€, zei Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke woensdag in het VRT-journaal. ā€œWe voorzien al een derde prik voor honderdduizenden mensen met een verminderde immuniteit en daar komen nu nog eens 85.000 mensen uit woonzorgcentra bij.”

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had vorige week nog bedenkingen bij een derde vaccindosis. Hij volgde daarin de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die pleit om beschikbare dosissen in te zetten in derdewereldlanden waar vaccinatiecijfers laag liggen. Maar de minister lijkt nu zijn kar te hebben gekeerd.

89 procent gevaccineerd

De bewoners van woonzorgcentra zullen een extra dosis van het Moderna- of Pfizer-vaccin krijgen.

89 procent van de Belgische 85-plussers zijn ondertussen volledig gevaccineerd. In Vlaanderen loopt dat cijfer op tot 92,3 procent. Brussel en Walloniƫ liggen achter met respectievelijk 81,1 en 83,6 procent.

Zaterdag bekijken de ministers van Volksgezondheid of ook 85-plussers die niet in een woonzorgcentrum wonen een derde prik zullen krijgen. Ook dat zou steunen op een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad. (mah)

Met bijdrage van BelƩn ZƔrate Garay.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20