Zwitserse Garde krijgt nieuwe kazerne; ook ruimte voor vrouwelijke soldaten?

De nieuwe kazerne van de Zwitserse Garde in het Vaticaan zal worden ontworpen om ook vrouwelijke leden te kunnen huisvesten. Dat heeft de Zwitserse krant SonntagsZeitung gemeld. De nieuwe kazerne zou over vijf jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Het project gaat gepaard met een investering van meer dan 45 miljoen euro.

Momenteel zijn vrouwen in de Zwitserse Garde, het korps dat verantwoordelijk is voor de persoonlijke bescherming van de paus, nog steeds niet toegelaten.

Opwaardering

Nagenoeg alle leden van de Zwitserse Garde zijn alleenstaande mannen. Zij verblijven in een gemeenschappelijke kazerne binnen de muren van het Vaticaan. De commandanten en getrouwde leden van het korps wonen in aparte appartementen. Alle leden van de Zwitserse Garde, één van de oudste legers in de wereld, zijn Zwitserse staatsburgers.

Jean-Pierre Roth, die de nieuwbouw moet begeleiden, merkt op dat de appartementen van de Zwitserse Gardes zullen worden opgewaardeerd tot eenpersoonskamers met een eigen badkamer. “Van bij de start van het project was het voor ons bovendien belangrijk dat het nieuwe gebouw ruimte zou kunnen bieden aan vrouwelijke korpsleden”, betoogde Roth.

De introductie van vrouwelijke leden in de Zwitserse Garde zou echter de goedkeuring van de paus vereisen.

Wervingspotentieel

“Het inschakelen van vrouwelijke gardes zal de zoektocht naar nieuwe rekruten vergemakkelijken”, verduidelijkte ook Ruth Metzler-Arnold, voorzitter van de Board of Trustees of the Pontifical Swiss Guard, die het korps financieel ondersteunt.

De Zwitserse Garde telt 135 soldaten. Elk jaar moeten echter tussen dertig en vijfendertig rekruten worden aangeworven om de sterkte van het korps op peil te houden. “Zodra vrouwelijke bewakers kunnen worden toegelaten, zal het wervingspotentieel van de Zwitserse Garde toenemen”, meende Ruth Metzler-Arnold.

Een woordvoerder van het Vaticaan die met de paus Franciscus naar Hongarije en Slowakije reisde, wierp in een reactie op niet op de hoogte te zijn van het rapport. Een andere zegsman van het Vaticaan liet in het midden of de Zwitserse Garde ooit vrouwelijke soldaten zou opnemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20