Zwitserse Garde Vaticaanstad heeft 3D-geprinte helmen

De Zwitserse Garde, het korps dat voor de bescherming van de paus moet instaan, heeft zijn uitrusting gemoderniseerd. De traditionele metalen helm verdwijnt. In de plaats komt een exemplaar in thermoplast. De producent van de nieuwe helm deed daarbij beroep op driedimensionale technologie. Voor het korps van de Zwitserse Garde, dat 110 manschappen telt, zou het nieuwe exemplaar belangrijke voordelen bieden.

De nieuwe helm kost ongeveer 1.000 dollar. Dat is gevoelig goedkoper dan de vroegere metalen exemplaren. Voor de investering kon het Vaticaan rekenen op donaties.

Verluchting

“De nieuwe helm toont uiterlijk veel gelijkenissen met het originele metalen exemplaar,” zeggen woordvoerders van de Zwitsers Garde. “In eerste instantie kon het nieuwe ontwerp voor een belangrijke gewichtsbesparing zorgen. De oude helmen wogen ruim twee kilogram. De nieuwe exemplaren hebben daarentegen slechts een gewicht van 570 gram.”

“Dat maakt een groot verschil. Men moet er immers rekening mee houden dat de leden van de Zwitserse Wacht bij festiviteiten en evenementen vaak verscheidene uren stil moeten blijven staan. In die omstandigheden kan een lichter gewicht een groot verschil uitmaken.”

“Daarnaast is echter ook voor een betere verluchting gezorgd. Er is tussen het hoofd en de bovenkant van de helm – de zogenaamde morion – immers een grotere ruimte voorzien. Dankzij een verborgen ventilatie-openingen kon de ontwerper daardoor een constante luchtstroom garanderen.”

“Dat zorgt voor de nodige afkoeling. De vroegere metalen helmen konden in de zon gevoelig opwarmen. De leden van de Zwitserse Garde zullen hun opdrachten dan ook in een groter comfort kunnen uitvoeren. Vele soldaten klaagden immers dat ze tijdens hun werk vaak met zware zweetbuien moesten afrekenen.”

Scan

Sinds de Zwitserse Garde meer dan vijfhonderd jaar geleden werd opgericht, heeft de morion verscheidene veranderingen ondergaan. Wel werd bij de productie steeds van metaal gebruik gemaakt. Het nieuwe ontwerp is van de hand van Peter Portmann, een ingenieur van het Zwitserse bedrijf 3D-Prototype.

Portmann maakte scans van een origineel exemplaar uit de zestiende eeuw. Op basis daarvan ontwierp de ingenieur een model, dat vervolgens in plastic werd gegoten. Portmann wijst erop dat het procédé tevens een kortere productietijd toelaat. Het duur nog amper één dag om een nieuwe helm te maken. Voor het oude exemplaar had men nagenoeg honderddertig uur nodig.

De Zwitserse Garde draagt zijn ceremonieel uniform – met de gekende gele, rode en blauwe strepen, uitsluitend bij officiële pauselijke diensten zoals missen en bezoeken van staatshoofden. Het korps kleedt zich gewoonlijk in een eenvoudig blauw uniform met een baret.

De Zwitserse Garde werft momenteel nieuwe rekruten. Niet iedereen komt echter in aanmerking. Uitsluitend Zwitserse mannelijke vrijgezellen tussen negentien en dertig jaar kunnen solliciteren. De kandidaten moeten bovendien praktiserend katholiek zijn. Bovendien moeten ze ook minstens 1,74 meter groot zijn.

Meer