Zwitsers sportdatabedrijf profiteert van liberalisering Amerikaanse gokmarkt

Sportradar, een Zwitsers sportdatabedrijf, trekt naar de beurs Nasdaq tegen een waardering van 8 miljard dollar. Dat bericht De Tijd. Onder de investeerders: Michael Jordan en Mark Cuban.

In 2018 verbrak het Amerikaanse Hooggerechtshof de Professional and Amateur Sports Protection Act (PASPA). Dat zorgde voor een enorme liberalisering van gokken op sport in de Verenigde Staten. Sportdatabedrijven kende een explosieve groei.

“Fascinerende marktopportuniteit”

Het bedrijf Sportradar van Zwitser Carsten Koerl is er daar een van. “Als we kijken naar de groeikans van de Amerikaanse markt, is het veruit de grootste groeimarkt wereldwijd als het gaat om sportweddenschappen”, zei Koerl aan Amerikaanse media.

De markt voor sportweddenschappen in de VS was in 2019 in totaal ongeveer 850 miljoen euro en kan groeien tot 19 miljard euro in 2031, volgens gegevens van Gambling Compliance Monitor.

“Dat is de meest fascinerende marktopportuniteit. We kregen veel vragen van investeerders hieromheen”, aldus Koerl. “We kunnen gelukkig aantonen, met onze schaal en onze resultaten, dat we er al in geslaagd zijn om dit in de VS als hefboom te gebruiken.”

Michael Jordan

Onder de financiers van zijn bedrijf bevinden zich de gepensioneerde basketbalster Michael Jordan en de eigenaar van de basketbalploeg Dallas Mavericks, Mark Cuban

De link tussen data, professionele sportteams en de gokindustrie hoeft niet te verbazen. De kansspelbedrijven gebruiken de data om te bepalen hoeveel winst ze maken bij een juiste gok en om nieuwe vormen van gokken te ontwikkelen.

Het bedrijf heeft meer dan 150 sportcompetitiepartners en levert gegevens aan meer dan 900 aanbieders van sportweddenschappen, waaronder DraftKings Inc, dat ook naar de beurs ging, en Fanduel.

Sportradar rapporteerde in de eerste zes maanden van 2021 een omzet van 272 miljoen euro, vergeleken met 192 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde tot ongeveer 18 miljoen euro van 20 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar, volgens de indiening.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20