Zwitsers bouwen megakluis voor superrijken in het hart van de Alpen

Voor wie een kluis in een zwaar beveiligde bankkelder niet genoeg is, hebben de Zwitsers van Brünig Mega Safe een meer tot de verbeelding sprekend initiatief ontwikkeld. Vanaf 500.000 dollar kan je een kluis huren die wordt uitgehouwen in een berg in het massief rond de Brünigpas, vlakbij Luzern.

Initiatiefnemer Thomas Gasser ziet het alvast groot. In eerste instantie wordt een oppervlakte ter grootte van 10 voetbalvelden in het hart van de rotsen voorzien. Maar het bedrijf maakt zich sterk dat die oppervlakte nog verder kan uitgebreid worden.

Geïnteresseerden krijgen heel wat flexibiliteit voorgeschoteld. Je kan intekenen voor een kluis vanaf 100 m³, uitbreidbaar tot een maximum van 100.000 m³ met een maximale hoogte van liefst 90 meter. Brünig Mega Safe suggereert zelf wat je er zoal zou kunnen opslaan, van juwelen over kunstvoorwerpen (waarvoor de optimale opslagomstandigheden kunnen voorzien worden) tot data-backups.

De kluizenbouwers hopen in te spelen op de toenemende drang naar zekerheid bij superrijken die nerveus worden door de coronapandemie en daaruit voortvloeiende economische impact en allerhande protestbewegingen gaande van Hongkong tot de Black Lives Matter-protesten. Bovendien is het door het negatieve renteklimaat niet interessant om geld op een spaarrekening te parkeren.

Volgens bestuurder Hugo Schittenhelm lopen er al gesprekken met een tiental geïnteresseerde partijen, gaande van familieholdings, veilinghuizen tot individuele superrijken. Zij moeten zelf de bouw van de kluis financieren, Brünig Mega Safe voorziet nadien nutsvoorzieningen, beveiliging en andere diensten. Indien de benodigde financiering (zo’n 7 miljoen euro) wordt gevonden, kan er volgend jaar aan de bouw van het complex begonnen worden. Daarna duurt het nog eens 18 maanden alvorens de eerste kluis beschikbaar is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20