Meerderheid Amerikanen staat achter afbranden politiekantoor in Minneapolis na dood George Floyd

Een meerderheid van de Amerikanen, tot 54 procent, vindt het verantwoord dat een politiekantoor in Minneapolis in brand werd gestoken na de dood van George Floyd. Dat weet Newsweek.

Na de dood van George Floyd stond Minneapolis letterlijk in brand. Manifestanten uitten hun woede over het overlijden van de man onder andere op een politiekantoor in de stad. Daarmee willen ze de rol van de agent in het overlijden van Floyd in de verf zetten.

‘Gerechtvaardigd’

De universiteit van Monmouth in New Jersey voerde een onderzoek uit bij 807 respondenten in de Verenigde Staten tussen 28 mei en 1 juni. Het vroeg daarbij of de acties van de manifestanten, inclusief het in brand steken van het politiekantoor, volledig gerechtvaardigd, gedeeltelijk gerechtvaardigd of helemaal niet gerechtvaardigd waren.

Volgens de enquête zei 17 procent van de respondenten dat de acties volledig gerechtvaardigd waren. 37 procent was het daar gedeeltelijk mee eens. De enquête heeft een foutenmarge van 3,5 procent.

De dood van Floyd heeft immense protesten tegen onnodig politiegeweld tegenover de zwarte bevolking van de Verenigde Staten in gang gezet. Niet alleen in de VS, ook bij ons zijn er demonstraties en manifestaties en acties op sociale media om racisme bij de ordediensten aan te klagen.

‘Ik kan niet ademen’

Op 25 mei reageerden vier agenten van een politie-afdeling in Minneapolis op een oproep over valsmunterij. De agenten sloegen George Floyd in de boeien. Een van hen, Derek Chauvin, knielde op de nek van Floyd terwijl de drie anderen toekeken of Floyd vasthielden. In een aantal video’s is te zien en te horen hoe Floyd zegt dat hij niet kan ademen. De man verliest nadien het bewustzijn en sterft.

Kort nadien verzamelden manifestanten rond het politiekantoor waar Chauvin werkte. Burgemeester Jacob Frey beval de evacuatie van het gebouw. Dat werd bestormd door de demonstranten, beschadigd en uiteindelijk in vuur en vlam gezet.

Kwaadheid

De onderzoekers vroegen ook of respondenten vonden dat de kwaadheid die de demonstranten tot die acties bracht, gerechtvaardigd was. 78 procent van de ondervraagden was het daarmee eens, 57 procent daarvan was het er zelfs volledig mee eens. Slechts 18 procent was het er volledig niet mee eens.

Volgens het onderzoek is er ook een stijging in het aantal Amerikanen dat vindt dat politie-agenten meer geneigd zijn om onnodig geweld te gebruiken als een verdachte zwart is. 57 procent is het eens met die stelling, dat is een stijging met 23 procent ten opzichte van een bevraging in juli 2016.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20