Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 03 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Meerderheid Amerikanen staat achter afbranden politiekantoor in Minneapolis na dood George Floyd

Logo Business AM
Politiek

04/06/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Isopix

Een meerderheid van de Amerikanen, tot 54 procent, vindt het verantwoord dat een politiekantoor in Minneapolis in brand werd gestoken na de dood van George Floyd. Dat weet Newsweek.

Na de dood van George Floyd stond Minneapolis letterlijk in brand. Manifestanten uitten hun woede over het overlijden van de man onder andere op een politiekantoor in de stad. Daarmee willen ze de rol van de agent in het overlijden van Floyd in de verf zetten.

‘Gerechtvaardigd’

De universiteit van Monmouth in New Jersey voerde een onderzoek uit bij 807 respondenten in de Verenigde Staten tussen 28 mei en 1 juni. Het vroeg daarbij of de acties van de manifestanten, inclusief het in brand steken van het politiekantoor, volledig gerechtvaardigd, gedeeltelijk gerechtvaardigd of helemaal niet gerechtvaardigd waren.

Volgens de enquête zei 17 procent van de respondenten dat de acties volledig gerechtvaardigd waren. 37 procent was het daar gedeeltelijk mee eens. De enquête heeft een foutenmarge van 3,5 procent.

De dood van Floyd heeft immense protesten tegen onnodig politiegeweld tegenover de zwarte bevolking van de Verenigde Staten in gang gezet. Niet alleen in de VS, ook bij ons zijn er demonstraties en manifestaties en acties op sociale media om racisme bij de ordediensten aan te klagen.

‘Ik kan niet ademen’

Op 25 mei reageerden vier agenten van een politie-afdeling in Minneapolis op een oproep over valsmunterij. De agenten sloegen George Floyd in de boeien. Een van hen, Derek Chauvin, knielde op de nek van Floyd terwijl de drie anderen toekeken of Floyd vasthielden. In een aantal video’s is te zien en te horen hoe Floyd zegt dat hij niet kan ademen. De man verliest nadien het bewustzijn en sterft.

Kort nadien verzamelden manifestanten rond het politiekantoor waar Chauvin werkte. Burgemeester Jacob Frey beval de evacuatie van het gebouw. Dat werd bestormd door de demonstranten, beschadigd en uiteindelijk in vuur en vlam gezet.

Kwaadheid

De onderzoekers vroegen ook of respondenten vonden dat de kwaadheid die de demonstranten tot die acties bracht, gerechtvaardigd was. 78 procent van de ondervraagden was het daarmee eens, 57 procent daarvan was het er zelfs volledig mee eens. Slechts 18 procent was het er volledig niet mee eens.

Volgens het onderzoek is er ook een stijging in het aantal Amerikanen dat vindt dat politie-agenten meer geneigd zijn om onnodig geweld te gebruiken als een verdachte zwart is. 57 procent is het eens met die stelling, dat is een stijging met 23 procent ten opzichte van een bevraging in juli 2016.

Lees ook:

Source: Newsweek


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks