Zweden sluit middelbare scholen een maand na opstoot virus

Zweden moest de laatste dagen meer dan 200 doden per dag slikken. De middelbare scholen een dag sluiten, moet soelaas bieden.

Maandenlang hield Zweden, als enige in Europa, een alternatieve coronastrategie aan. Geen sluiting van de horeca, geen beperking van de sociale contacten, maar wel een oproep om voldoende afstand te houden en de handen te wassen.

Dat leek ook even te werken. Adepten van de Zweedse strategie hadden het al snel over groepsimmuniteit, maar dat bleek toch eerder fantasie dan realiteit. Eerder in november moest Zweden uiteindelijk toch beperkingen opleggen. Stefan Lofven, de premier van de Scandinavische staat, stelde een maximumaantal per tafel en in huis in en liet de horeca ook vroeger sluiten. U mag op straat ook geen alcohol meer drinken na 22 uur.

Middelbare scholen

Tot daar bleef het beperkt. Maar die maatregelen schijnen de tweede golf in het land niet te kunnen tegenhouden. Dus zullen de middelbare scholen in Zweden een extra inspanning moeten doen.

Lofven liet wel optekenen dat het ‘niet de bedoeling is dat de vakantie verlengd wordt’. Hij riep jongeren op om ‘niet al te vaak bij elkaar te gaan zitten en niet vaak van sociale groep te veranderen.’

Nieuwe records

Na de zomer noteerde Zweden nieuwe records. De dodentol liep op tot 60 doden per dag deze week. Ondanks de maatregelen is ook dat niveau nog gestegen, tot aan het niveau van de vorige golf. Aangezien het nu winter is, en de pandemie niet vertraagt, lijkt Lofven eieren voor zijn geld te kiezen.

Het agentschap voor Volksgezondheid in Zweden stelde wel al dat het aantal gevallen lager ligt dan modellen hadden voorspeld. Critici stellen dat er vooral minder getest wordt in bepaalde regio’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20