Lockdown blijft Zweden vreemd, maar horecaregels worden strenger

Ook Zweden lijkt deze keer niet gespaard te blijven van een nieuwe opstoot van het coronavirus. Het land dat het al maanden zonder lockdownmaatregelen redt, moet nu wel ingrijpen in de horeca.

Zweden dweept al deze volledige coronacrisis met een aanpak waarbij er geen strenge maatregelen en halve lockdowns gelden. Winkels, scholen en restaurants bleven open. De Zweedse overheid had geloof in het gezond verstand van haar burgers. Mondmaskers waren nooit verplicht, noch werden ze aanbevolen. Handen wassen, is wel altijd aangewezen.

In oktober moest Zweden zijn losse strategie voor het eerst verlaten, en nu noopt een sterke stijging in het aantal infecties de regering tot ingrijpen. ‘We kampen met een zeer ernstige situatie’, waarschuwt premier Stefan Löfven. ‘Het gaat de verkeerde kant op’, want afgelopen vrijdag noteerde het land 31 sterfgevallen. Het dodental ligt nu op 5.969, wat een stuk hoger is dan buurlanden Noorwegen (282) en Finland (359).

Acht aan tafel

Voor drie regio’s komen er straks strengere richtlijnen, waarbij het gebruik van het openbaar vervoer en shoppen van niet-essentiële goederen afgeraden wordt. Die richtlijnen – die concreet voor 70 procent van de bevolking gelden – worden overigens niet afgedwongen. De Zweedse regering vraagt met vriendelijke aandrang om ze te respecteren.

Wat de horeca betreft, komt er een verscherping. Zweden limiteert het aantal personen dat aan één tafeltje op café of restaurant zit tot acht personen. ‘Dat je maximaal acht personen samen kunt brengen, betekent niet dat je acht mensen moet samenbrengen. Als je gezin drie personen telt, moet je je vijf buren niet uitnodigen om op stap te gaan’, zegt Johan Carlson, het hoofd van de Zweedse overheidsdienst voor Volksgezondheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20