Zullen robots in de toekomst al ons eten kweken?: “In de toekomst is autonoom telen haalbaar”

De digitalisering heeft zijn weg gevonden naar de glastuinbouw. Aan de hand van sensoren en camera’s wordt tegenwoordig in toenemende mate het groeiproces van planten nauwlettend gevolgd, met als resultaat een flinke verhoging van de productiviteit en een verlaging van de productiekosten. Business AM spreekt hierover met Miranda van den Ende, directeur van Tomatoworld.


Beluister het volledige interview met Miranda van den Ende hier:


Wat is dat, datagedreven telen?

  • “Datagedreven telen betekent dat we sensoren en camera’s gebruiken die data verzamelen van de plant, van de groeiomstandigheden, het klimaat in de kas en het vochtgehalte. Eigenlijk het hele groeiproces in een kas”, aldus Van den Ende. “Met die data kunnen we een betere plant kweken”.
  • “Dankzij alle data kan je zodoende ongeveer 20 procent besparen op energie, nutriënten, toevoegingen en gewasbescherming. Ook kan je een productieverhoging realiseren tussen de 10 en 20 procent”.
  • Van den Ende zegt dat de digitalisering binnen de tuinbouwsector al langer gaande is. “Wat echter nieuw is, is de schaal waarop het wordt gebruikt en de hoeveelheid sensoren en camera’s die worden gebruikt”.
  • “Algoritmes leren van alle data (…) en in de toekomst is volledig autonoom telen haalbaar. Een teler (mens, red.) zal wel door de kas blijven lopen, maar meer als controleur om bij te sturen”.

Acceptatie ligt hoger bij jongere generatie

  • “Digitalisering en datagedreven telen is voor heel veel telers best lastig om te implementeren. Zeker als het gaat om de generatie die het nog gewend is om alles op hun gevoel te doen”, zegt Van den Ende. “Als we kijken naar de jongere generatie, voor wie digitalisering normaal is, dan zie je dat de acceptatie van datagedreven telen veel hoger ligt”.
  • “Ook in het buitenland zien we steeds meer investeerders die interesse hebben in het opzetten van glastuinbouwbedrijven. Die hebben echter beperkte kennis van het telen en zijn blij als ze met data en digitale instrumenten op afstand de kassen kunnen besturen”.
  • “Met de snelheid waarmee de digitalisering in de glastuinbouw wordt ingezet, denk ik dat we binnen vijf jaar een enorme opmars gaan zien”.
Meer