Jo Brouns breidt uitkoopregeling voor varkensboeren fors uit: “Verduurzaming is de enige richting”

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) besliste om de uitkoopregeling voor varkensboeren uit te breiden. Dit moet de verduurzaming van de Vlaamse landbouw vooruit stuwen. De minister lichtte de keuze toe in een gesprek met Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Vlaams minister Brouns:


Waarom is dit belangrijk?

Vlaamse landbouwers worden steeds meer geconfronteerd met nieuwe verduurzamingseisen die opgelegd worden door Europa. Veel boeren zien de toekomst niet rooskleurig in. Minister Brouns maakt zich sterk dat dit niet nodig is.
  • Brouns: “In overleg met de belangenorganisaties hebben we gekozen voor een sanering en dan is er in overleg met Europa een kader gemaakt. Op dit ogenblik is 17 à 18 procent van de doelgroep aangeschreven om gebruik te maken van de uitkoopregeling. We hebben vrijdag beslist om die groep te vergroten, om meer varkenshouders de kans te geven. In de eerste oproep ging het om een kleine 900-tal en nu zullen toch 3000 varkenshouders in aanmerking komen om in te tekenen.”
  • “Stabiele businessplannen waren nog heel moeilijk te maken in de sector. De prijzen zijn zodanig volatiel. Als overheid en als sector hebben we veel te weinig impact op die prijszetting die in een wereldmarkt bepaald wordt. Voor de toekomst is er maar één richting: die verdere verduurzaming. Daar nemen we in Vlaanderen het voortouw ten opzichte van de rest van Europa en de wereld. De Washington Post noemt de landbouw in Nederland en Vlaanderen een voorbeeld.”
  • “Het Europese landbouwbeleid voorziet 1,6 miljard euro steun voor de Vlaamse boer de komende jaren. Ook Vlaanderen voorziet steun via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds. Die steun is één op één gekoppeld aan investeringen die duurzaam zijn. Dus investeringen die leiden tot minder uitstoot, minder impact op de omgeving. Dat is de kunst: dat evenwicht vinden tussen een rendabele landbouw binnen de ecologische grenzen van Vlaanderen”, besluit minister Brouns.
Meer