Boerenbond over stikstofakkoord: “Op dit moment is er nog steeds erg veel bezorgdheid bij onze boeren”

Hoe enthousiast zijn de boeren over het Vlaamse stikstofakkoord? En is er inderdaad eindelijk perspectief geboden of wordt alles toch weer op de langere baan geschoven? Business AM spreekt met Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond.


Luister naar het volledige interview met Lode Ceyssens:


In het nieuws: De Vlaamse regering heeft op vrijdag een akkoord bereikt om de stikstofuitstoot in Vlaanderen te verminderen.

  • Cd&v was het lange tijd niet eens met de manier waarop landbouwers hun uitstoot moesten verlagen en vond dat de stikstofuitstoot van de industrie en landbouwbedrijven gelijkwaardiger moest worden behandeld.
  • Ook wilden de christendemocraten dat de stikstofuitstoot van landbouwbedrijven die zouden sluiten, kon worden doorgegeven aan andere omliggende bedrijven.

De Boerenbond, een van de traditionele vleugels van cd&v, is ook een vocale stem geweest de afgelopen weken.

Onbeantwoorde vragen

  • “Op dit moment is er nog steeds heel erg veel bezorgdheid bij onze boeren”, zegt Ceyssens in The Morning Drive. “Er zijn vragen waar we nog geen antwoord op hebben gehoord, zoals het ontwikkelingsplan van het Turnhoutse Vennengebied of de opkoopregeling voor de varkenshouders.”
    • Het Turnhouts Vennengebied is een gebied met veel veeteelt en natuur dat Europees beschermd wordt als onderdeel van Natura2000. Landbouwers in het gebied zouden zwaar getroffen worden door het stikstofakkoord. De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, die land- en tuinbouwbedrijven in het gebied vertegenwoordigt, reageert voorlopig weinig positief op het akkoord.
  • “Maar het draait ons ook om perspectief. Want als vanaf 1 januari 2025 inderdaad de vergunningsdrempel tussen de landbouw en de industrie gelijkgeschakeld wordt en als het mogelijk wordt om stikstof van een landbouwbedrijf naar een andere te verschuiven, dan heeft onze landbouwsector toekomstperspectief. Maar dan moeten we vandaag ook die garanties krijgen.”
  • “Als in de komende maanden het decreet goedgekeurd wordt in het parlement, dan moet daar ook spijkerhard in gebetonneerd zijn dat het vanaf 1 januari 2025 ook het geval zal zijn”.

Hoe ziet de toekomst van de Vlaamse landbouw er uit?

  • De landbouw in Vlaanderen is volgens Ceyssens bijzonder duurzaam en innovatief. “Ik denk dat we absolute wereldtop zijn. Er staan veel jonge mensen klaar om het bedrijf over te nemen, maar die vandaag twijfelen omwille een gebrek aan zekerheid. We moeten degenen die zich in de landbouw willen engageren, willen investeren, die dag en nacht daarin willen werken, wel rechtszekerheid bieden”.
  • “Ik zeg niet dat we meteen op de tractor zullen stappen, maar we zullen nu heel waakzaam blijven over wat er zal gaan gebeuren. We kijken met veel belangstelling uit naar het decreet dat zal moet worden goedgekeurd door de parlementsleden. Daar moet voor ons absoluut die gelijkschakeling en verschuiving van emissie tussen landbouwbedrijven tussen zitten.”

(evb)

Meer