Zuid-Korea verhoogt rente, als eerste Aziatische economie sinds start pandemie

Zuid-Korea verhoogt als eerste Aziatisch land zijn rente sinds het begin van de coronapandemie. De centrale bank Bank of Korea verhoogde haar basisrente van een laagterecord van 0,5 procent naar 0,75 procent.

Het land, dat de op drie na grootste economie van Azië is, heeft te maken met oplopende schulden van huishoudens en sterke stijgingen van de huizenprijzen. Door de rente te verhogen moet dat aan banden worden gelegd.

Beleidsmakers hadden al sinds mei laten weten dat ze bereid waren de kosten van leningen te verhogen. De maatregel werd destijds uitgesteld omdat de laatste uitbraak van Covid-19 het land gedeeltelijk in een lockdown deed belanden.

Evenwicht tussen stijgende schuld en stijgende inflatie

Bank of Korea zou verdere renteverhogingen niet uitsluiten, maar zal daarbij niet haastig te werk gaan, zei gouverneur van de bank Lee Ju-yeol op een persconferentie.

Het is de eerste keer in bijna drie jaar dat de Bank of Korea haar belangrijkste rentetarief heeft verhoogd.

Het besluit komt er omdat de centrale bank, net zoals de meeste centrale banken ter wereld tijdens de coronapandemie, een evenwicht zoekt tussen het helpen ondersteunen van het economisch herstel van het land en de risico’s van een stijgende schuld en stijgende inflatie.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20