Russische centrale bank trekt rente fors op

De centrale bank van Rusland heeft vrijdag de rente opgetrokken, al voor de vierde maand op rij. De rente werd verhoogd met 1 procentpunt tot 6,5 procent, de grootste verhoging sinds de economische crisis van 2014. Met deze “schokmaatregel” hoopt gouverneur Elvira Nabiullina de stijgende inflatie te bekampen.

In een persbericht bevestigt de bank dat de inflatie boven de verwachtingen evolueert. Momenteel liggen de consumptieprijzen 6,5 procent hoger dan vorig jaar, terwijl de centrale bank streeft naar een inflatie van 4 procent.

Sinds maart, toen de rentevoeten in Rusland nog historisch laag waren, werden die dan ook al meermaals opgetrokken.  Als verklaring voor de stijgende inflatie wordt verwezen naar de snel stijgende vraag tegenover een beperkte productiecapaciteit. Vooral voedingsmiddelen worden duurder. De Russische regering probeert de bevolking te sussen met exportquota en prijsplafonds, maar die maatregelen krijgen kritiek van de Russische centrale bank. Het is niet uitgesloten dat er nog meer renteverhogingen volgen dit jaar, waarschuwde de bank vrijdag.

Lees ook: Inflatie Verenigde Staten stijgt naar het hoogste niveau in bijna 13 jaar

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20