Zout in de wonde: Credit Suisse sluit schandaaljaar af met grootste verlies in 4 jaar

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft bij zijn winstverslag bekendgemaakt in 2021 aanzienlijke verliezen te hebben geleden. Dat melden zakenmedia als CNBC en de Financial Times. Een tumultueus jaar leidde tot opgelopen kosten voor rechtszaken.

De zakendivisie van de Zwitserse bank boekte over het hele jaar een nettoverlies van 1,57 miljard Zwitserse frank (1,48 miljard euro). De gehele bank rapporteerde een nettoverlies toerekenbaar aan aandeelhouders over het vierde kwartaal van 2,01 miljard Zwitserse frank (1,88 miljard euro). Dat terwijl analisten een winst van 25,73 miljoen Zwitserse frank hadden verwacht, schrijft ANP.

De bank zei in 2021 zo’n 1,1 miljard Zwitserse frank (1,036 miljard euro) opzij te hebben gezet als oorlogskas voor de juridische geschillen waarin ze verwikkeld was.

Controverses

Credit Suisse is de afgelopen jaren betrokken geweest bij nogal wat controverses. Meest recent raakte de instelling in opspraak wegens een witwasaffaire van een Bulgaarse drugsbende; hierdoor werd overigens voor de eerste keer in Zwitserland een Zwitserse bank strafrechtelijk vervolgd.

En vorige maand moest bestuursvoorzitter Antonio Horta-Osório aftreden na herhaaldelijk de coronaquarantaineregels te hebben overtreden.

CEO Thomas Gottstein staat onder druk om de reputatie van de bank op het gebied van risicobeheer weer op te bouwen. Die reputatie lag aan diggelen na de opeenvolgende financiële schandalen vorig jaar met het financieringsbedrijf Greensill Capital en het Amerikaanse family office Archegos.

In het winstverslag van de bank erkende Gottstein dat 2021 een “zeer uitdagend jaar” was voor Credit Suisse. “Ik ben vastbesloten om de komende drie jaar een gezond strategisch plan uit te voeren”, zei hij tegen de Britse zakenkrant Financial Times toen hem werd gevraagd of hij de juiste persoon was om de kredietverstrekker nieuw leven in te blazen.

Aandeel gedaald met meer dan 27 procent

De vermogensbeheeractiviteiten van Credit Suisse boekten 8 procent minder netto-inkomsten op jaarbasis als gevolg van lagere transactie- en prestatiegerelateerde inkomsten, die met 25 procent daalden. De bank schreef dit grotendeels toe aan lagere inkomsten bij haar divisie voor global trading solutions, lagere klantenactiviteit en lagere nettorentebaten, die op jaarbasis met 5 procent daalden.

Het aandeel van de bank is in de afgelopen twaalf maanden met meer dan 27 procent gedaald.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20