Archegos zadelt Credit Suisse op met een kwartaalverlies van bijna 230 miljoen euro

Uit de kwartaalcijfers van Credit Suisse blijkt dat de Zwitserse zakenbank in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies heeft geboekt van 252 miljoen Zwitserse frank (228 miljoen euro). Een verklaring voor de rode cijfers moeten we niet ver zoeken: het schandaal rond het hefboomfonds Archegos.

De verlieslatende cijfers komen zeker niet als een verrassing. Credit Suisse heeft eerder deze maand al gewaarschuwd dat het fiasco met Archegos de zakenbank heeft opgezadeld met zware verliezen. Uit de trading update bleek toen dat de teloorgang van een Amerikaans hefboomfonds de bank heeft opgezadeld met een verlies van 4,4 miljard Zwitserse frank (4 miljard euro).

Ontslag topmensen

Het debacle rond Archegos heeft ook geresulteerd in het ontslag van enkele topmensen. Zo moesten Brian Chin, CEO van de investeringsbank, en Lara Warner, Chief Risk and Compliance Officer de bank verlaten. De raad van bestuur besloot ook af te zien van de bonussen voor het jaar 2020 en verlaagde het voorgestelde dividend.

‘Als we Archegos links laten liggen, was het eerste kwartaal van dit jaar één van de beste kwartalen in de geschiedenis van Credit Suisse. Het is sowieso het beste kwartaal van de afgelopen tien jaar’, laat Thomas Gottstein, CEO van Credit Suisse, weten in een reactie aan CNBC.

Risico’s herzien

‘Het verlies dat wij in Archegos hebben geleden was onaanvaardbaar en wij hebben maatregelen moeten nemen in de vorm van wijzigingen in het management. Wij verminderen onze blootstelling aan deze activiteit, wij herzien onze risico’s, controles en systemen op dat gebied’, aldus de topman.

De totale inkomsten van de bank bedroegen 7,57 miljard Zwitserse frank (6,9 miljard euro). Dat is maar liefst 31 procent meer dan een jaar eerder, toen dit 5,78 miljard Zwitserse frank (5,25 miljard euro) was. Het beheerd vermogen steeg met 16 procent tot 1,6 biljoen Zwitserse frank.

Ook in het tweede kwartaal zal Archegos zijn stempel drukken op de resultaten. Credit Suisse verwacht dat het fiasco dit kwartaal nog eens een impact zal hebben van 600 miljoen Zwitserse frank (545 miljoen euro).

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20