Zonnepanelen tot 15 procent duurder

Het grondstoffentekort heeft nu ook een impact op de prijs van zonnepanelen. Wie zonnepanelen plaats, betaalt tot 15 procent meer. Dat schrijft De Tijd.

Onlangs bleek al dat wie wil verbouwen of een nieuwe woning wil bouwen meer moet betalen dan vorig jaar. Hetzelfde geldt nu ook voor wie zonnepanelen wil plaatsen. Stijgende kosten voor grondstoffen en transport jagen de prijzen de hoogte in.

Afschaffing terugdraaiende teller

In een reactie aan De Tijd liet Wim Dirickx van het Kempense installatiebedrijf Belgian Solar vrijdag weten dat de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen weken met 12 à 15 procent gestegen zijn. “Maar ook de kosten voor de draagconstructie en het koper voor de bekabeling zijn flink gestegen”, voegde hij eraan toe.

De stevige prijsstijgingen komen er net op een moment dat de zonnepanelen aan populariteit inboeten. Dat is grotendeels te wijten aan de plotse afschaffing van de terugdraaiende teller.

Naast het stijgende prijskaartje voor transport en grondstoffen, heeft ook de stijgende Chinese vraag naar zonnepanelen een impact op de prijzen. Europa is voor de zonnepanelen namelijk volledig afhankelijk van de Chinese producenten. De Chinese overheden werken nu net aan gigantische projecten met zonnepaneleninstallaties om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daardoor is een groot deel van de productie voor lokaal gebruik bestemd. Dat terwijl Europa grotendeels afhankelijk is van China voor de productie van zonnepanelen.

Impact voor de consument

Vraag is natuurlijk in welke mate de consument de prijsstijging in zijn portefeuille zal voelen. Om te beginnen zal er niets wijzigen voor mensen die al een contract hebben afgesloten. De installateur kan in dat geval de prijzen niet meer aanpassen en moet dus zelf opdraaien voor de hogere kosten.

De Tijd merkt ook op dat sommige installateurs in de huidige situatie de prijzen niet durven aan te passen. Het vertrouwensprobleem na de afschaffing van de terugdraaiende teller speelt daarbij een belangrijke rol. Hogere prijzen zouden de mensen nog meer afschrikken. Andere installateurs rekenen de prijsstijgingen wel gedeeltelijk door aan de klant.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20