Op één jaar tijd werd bouwen in Brussel acht procent duurder

Het afgelopen jaar is bouwen een pak duurder geworden in België. Zo valt Brussel de top tien van de duurste Europese steden om in te brouwen binnen. Het internationale advies- en ontwerpbureau Arcadis publiceerde de bevindingen in een studie die honderd wereldsteden vergelijkt.

Er zijn heel wat factoren die er voor zorgen dat het brouwen zoveel duurder geworden is. Duurdere bouwmaterialen, hogere loonkosten of inflatie zijn maar enkele daarvan. De grootste investering is toch de verplichting om bijna helemaal energieneutraal te bouwen.

Arcadis verwacht trouwens ook niet dat de prijzen in de toekomst snel zullen dalen. Vanwege de nieuwe klimaatdoelstellingen van Europa is de lat immers heel hoog gelegd. Het doel is een vermindering van de CO2-uitstoot van 55 procent tegen 2030.

Populariteit blijft

Hoewel Brussel een duurdere stad wordt, verliest het niet aan zijn populariteit bij buitenlandse populariteit. Ondanks Covid-19 werden er erg veel grote transacties genoteerd. De vastgoedprijzen in Brussel blijven aantrekkelijk als je het vergelijkt met andere Europese grootsteden. Brussel ondervindt nog steeds een voordeel met de aanwezigheid van de verschillende Europese instellingen.

De coronacrisis heeft wel voor heel wat problemen gezorgd in de bouwsector. In 2020 noteerde de bouwsector een daling van 3,8 procent. Gelukkig heeft Europa een relancebeleid uitgewerkt, zo komt er ongeveer zes miljard euro vrij voor België.

Daarnaast lanceerde Vlaanderen ‘Vlaamse Veerkracht’, de Vlaamse versie van een Europees initiatief. Daardoor komt er nog 1,2 miljard euro bij voor bouwprojecten. Die investeringen gebeuren grotendeels om de Europese klimaatdoelstellingen te halen en niet om de schade van vorig jaar goed te maken.

Nummer 8

In de top tien van duurste Europese steden om te bouwen staat Brussel op de achtste plek. De Belgische hoofdstad laat zo andere Europese hoofdsteden achter zich, zoals Berlijn (9), Amsterdam (11) of Madrid (22). De eerste plek is weggelegd voor de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.

Wereldwijd staat Brussel nu op de 32ste plek. Vorig jaar stond Brussel nog op de 37ste plek.

news.bereal.be

(jvdh)

Meer