Zomermaanden moeten Belgische horeca redden

Sinds de heropening op 8 juni, herstelt de horecasector slechts traag van de coronaklap. Vooral onder de tewerkstellingsgraad toont dat aan, blijkt uit een onderzoek van dienstenverlener SD Worx waarover VRT NWS schrijft.

SD Worx dook in de meest recente loongegevens van meer dan 20.000 werknemers bij meer dan 2.200 werkgevers in de horeca. Onmiddellijk na de heropening hernam de tewerkstelling tot 43 procent, in de weken nadien steeg dat percentage tot 48 procent. De maand juni klokt dus af op de helft van de normale tewerkstelling.

Binnen de sector zijn er nog kleine interne verschillen. Zo halen cateringactiviteiten het percentage naar beneden, omdat die deelsector nog voor een groot stuk stilligt. Maar zelfs klassieke cafés en restaurants raken slechts tot 55 procent van de normale activiteiten. ‘Er zijn zaken die niet zijn opengegaan, waardoor de tewerkstelling daar verloren is gegaan’, zegt Steven Rosseel van SD Worx.

Vrees voor faillissementen

De dienstenverdeler koppelt ook een waarschuwing aan het onderzoek. Als er in juli en augustus geen serieus herstel komt, zullen veel horecazaken waarschijnlijk kopje-onder gaan in het najaar. ‘We hopen dat binnenlands toerisme een deel van het internationale toerisme zal kunnen vervangen. Maar we moeten realistisch blijven, de cijfers zien er momenteel niet rooskleurig uit, hoewel ze in de goede richting gaan’, besluit Rosseel.

Voor de crisis waren er in de horecasector in ons land meer dan 150.000 mensen werkzaam. Eind juni kwam Horeca Vlaanderen al met een bevraging naar buiten, waaruit bleek dat drie vierde van de ondernemers vreesde voor een omzetverlies van minstens 70 procent tijdens de zomermaanden. Vooral feestzaaluitbaters, cateraars, traiteurs en uitbaters van foodtrucks toonden zich – begrijpelijk – pessimistisch over de zomer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20