Zo wordt elke man een gentleman!

 

Een echte gentleman heeft respect voor iedereen in zijn omgeving, altijd en overal: van vrouwen die hij zou willen versieren tot ouderen die wel wat hulp met hun boodschappen kunnen gebruiken. Hij besteed erg veel zorg aan zijn uiterlijk en ziet er doorgaans onberispelijk uit, ook is hij beleefd tegen iedereen die dit verdient en zal zich altijd uitstekend gedragen ten aanzien van vrouwen, ongeacht of hij verwacht een kans bij hen te maken. Om een ​​echte gentleman te zijn, zul je je dus zelfbewust, volwassen en hoffelijk dienen te gedragen. Al lijkt het soms alsof hoffelijkheid volledig is uitgestorven, kun je nog altijd het verschil maken door je meer respect te tonen en voor anderen klaar te staan.

Representatieve verschijning

Om er goed uit te zien dien je een aantal zaken in je achterhoofd te houden, zoals:

 • Een goede persoonlijke hygiëne
  • Een gentleman ziet en ruikt altijd aangenaam als hij zich in het openbaar begeeft. Zweten tijdens het verrichten van lichamelijke inspanning is overigens niet verkeerd, maar niet terwijl je op stap bent. Een regelmatige verzorging van je lichaam is om die reden essentieel voor een gentleman. Hij dient namelijk schoon en fris te zijn voordat hij de deur uit gaat. Dit wil zeggen dat er van tijd tot tijd een bad of douche genomen moet worden. Bovendien zal een gentleman nooit een overdaad aan deodorant of parfum gebruiken omdat een overweldigende geur, zelfs van deodorant of parfum, niet prettig ruikt en zelfs een averechts effect kan hebben op anderen.
  • Als je niet schoon en fris ruikt, dan maakt het eigenlijk niet uit hoe charmant je bent of hoe je kleding eruitziet. Het is belangrijk om schoon te zijn zodat mensen niet af worden geleid door een onaangename geur of het onverzorgd uiterlijk. Verder dien je na elk toiletbezoek je handen te wassen en zo te voorkomen dat je ziektekiemen zult verspreiden, zelfs als je merkt dat de meeste mannen niet eens in de buurt komen bij de wastafel na een sanitaire stop.
 • Draag kleding die goed bij je lichaam past.
  • Bij voorkeur vermijd je felgekleurde kleding en modetrends die je uiterlijk ontsieren. Een eenvoudiger garderobe zal echter de nadruk leggen op de persoon en dus niet op de kledingstukken die je uiterlijk zelfs kunnen veranderen. Door je kleding simpel te houden, zul je elegant en beschaafde overkomen. Bij voorkeur kies je voor kleding in de ingetogen kleuren zwart, grijs, blauw en bruin. Een gentleman kan weliswaar elke kleur dragen, zolang dit maar met mate gebeurt. Indien je je echter wilt kleden als een klassieke gentleman dan kies je beter niet voor felgekleurde kleding.
  • Als gentleman kies je klassieke herenkleding, zoals een kostuum, poloshirts en kaki broeken. Sportieve kleding dien je alleen te dragen tijdens het sporten. Een heer zal overigens niet in kostuum een bergwandeling gaan maken, of in deze kleding een sport gaan beoefenen. Daarentegen zal hij wel vermijden om sportkleding te dragen als hij op stap gaat.
  • Welke kleding als opzichtig wordt beschouwd, zal sterk van cultuur tot cultuur, maar eveneens de situatie, afhangen. Een wit linnen pak en roze shirt kan erg trendy zijn op een tropisch eiland, maar het zal als opzichtig worden beschouwd bij een zakelijke vergadering in eigen land.
  • Het is heel belangrijk om een broek te dragen die bij je past en dat je hierop een mooie eenvoudige riem draagt. Zo laat je namelijk zien dat je echt aandacht hebt besteed aan je uiterlijk. Uiteraard zal een gentleman er ook beter uitzien in een maatpak, dan wanneer hij een kostuum heeft gekocht dat enkele maten te groot is.
  • Ook de schoenen van een echte gentleman zullen met zorg zijn uitgekozen en uiteraard schoon zijn. De schoenen zullen één van de eerste dingen zijn waar veel dames hun aandacht op richten als ze in gesprek zijn met een man. Een snelle (maar effectieve) petsbeurt kan dan ook een wereld van verschil maken.
  • Een ander aandachtspunt is het dragen van passende kleding op specifieke gelegenheden en de juiste dress-codes in acht te nemen. Een gentleman kan er ook voor kiezen om zich zakelijk casual te kleden naar het werk en meer formele kleding te dragen naar een bruiloft. Daarbij komt nog dat je altijd beter een beetje over- dan underdressed kunt zijn.
 • Goede haar- en nagelverzorging
  • Als een echte gentleman moet je je hoofdhaar, maar ook je gezichtbeharing, regelmatig verzorgen. Dat wil dus zeggen je hoofdhaar kammen en stylen en je gezichtbeharing scheren, of als een mooie, volle baard hebt deze te trimmen. In elk geval dien je stoppels te voorkomen en in plaats daarvoor elke ochtend te kiezen voor een goede scheerbeurt.
  • Verwijder bovendien alle uitstekende neusharen om zo een verzorgde look te kunnen behouden. Doe je dit immers niet dan zul je er al snel onverzorgd of zelfs slordig uitzien. 
  • Verder is het verstandig om altijd een kam bij je te hebben zodat je je haren in de loop van de dag kunt fatsoeneren.
  • Door het hebben van schone en verzorgde nagels zul je zeker verschil kunnen maken. Je kunt dit doen door je nagels regelmatig schoon te maken en te knippen. Op die manier zullen je handen er verzorgd uitzien en meehelpen aan het creëren van een nette uitstraling.
 • Oefen in het geven van een goede handdruk
  • Een echte gentleman weet hoe je een goede handdruk moet geven, ongeacht of dit is aan een toekomstige werkgever, de vader van je vriendin of de vriend van je zus, in alle gevallen dien je ervoor te zorgen dat je betreffende persoon recht in de ogen kijkt, zijn of haar hand vastpakt en laat zien dat het menens is. Uiteraard moet je handdruk niet te stevig zijn zodat je de ander bezeert, maar wel stevig genoeg om indruk te maken. Zo laat je immers zien dat je een man bent die de tijd neemt om nieuwe mensen te verwelkomen.
  • Indien je aan een onbekende voor wordt gesteld, dan geef je hem of haar uiteraard een handdruk, maar dit doe je altijd terwijl je rechtop staat om zo je hoffelijkheid te tonen.
 • Vermijd onbehoorlijk gedrag in het openbaar
  • Op het moment dat een gentleman zich in het openbaar bevindt, dan dien hij onbehoorlijk gedrag te voorkomen, zoals het laten van winden of boeren, erg hard praten, te veeleisend zijn, met de handen in het kruis grijpen of aangeschoten, of erger nog dronken, worden.
  • Een gentleman heeft zichzelf altijd in de hand, zowel zijn lichaam als zijn geest. Zodra de controle echter onverhoopt toch even zoek is, is het belangrijk om direct ter plekke excuses te maken en door te gaan alsof er niets meer aan de hand is.
  • Je mag daarnaast nooit vergeten dat een echte gentleman een persoon is die zich in het openbaar kan vertonen zonder een scène te schoppen, of zichzelf te schamen voor zijn eigen gedrag.

Beleefd zijn

Om beleefd te zijn, of in elk geval zo over te komen, moet een gentleman eveneens enkele zaken goed in zijn oren knopen, zoals:

 • Help mensen om je heen. 
  • Een gentleman is zich altijd bewust van hoe hij mensen kan helpen. Dit kun je doen door even te wachten om de deur voor iemand achter je open te houden, of mensen aan te bieden hen te helpen met het naar de auto brengen van hun boodschappentassen. Uiteraard hoef je je zelf nooit in een gevaarlijke of vernederende situatie te manoeuvreren. 
  • Een echte gentleman zal zich overigens niet enkel richten op de vrouwen die ze voor zich willen winnen, en alle anderen negeren. Hij zal op een galante manier de wereld om hem heen benaderen en, naast een eventuele date, ook andere mensen van dienst willen zijn.
  • Wanneer je een gentleman wilt zijn, zul je altijd alert moeten zijn naar mensen die wellicht je hulp kunnen gebruiken, maar die daar misschien niet om willen vragen. Iemand die met een vol dienblad naar buiten loopt, zal het bijvoorbeeld zeer op prijs stellen wanneer de deur voor hem, of haar, wordt opengehouden, maar dat niet altijd willen vragen.
 • Voer beleefde gesprekken
  • Door bereid te zijn om hoffelijke vragen te stellen, zoals “Hoe was je dag” of “Kan ik u helpen?”
  • Verder dien je te leren om niet te snel en duidelijk te praten. Ook moet je een gesprek niet afraffelen door bijvoorbeeld niet de tijd te nemen om op een echt beleefde manier een gesprek te voeren, zelfs niet als je enorme haast hebt. 
  • Ongeacht met wie het gesprek wordt gevoerd, dien je te vriendelijk te glimlachen en interessante korte gesprekjes te voeren over alledaagse dingen. 
  • Een gentleman is geen gehaaste gesprekspartner, maar neemt zijn tijd om anderen te leren kennen.
  • Op het moment dat je in staat bent om een ​​gesprek te voeren, toon je absoluut klasse en volwassenheid. Dit zijn dan ook twee belangrijke aspecten die een echte gentleman zal kenmerken.
 • Correct taalgebruik
  • In iedere situatie moet je, als je een gentleman bent, vloeken en schelden vermijden en vulgair taalgebruik achterwege laten. Dit is niet altijd even eenvoudig, zeker niet als er van alles om je heen misloopt. Het past nu eenmaal niet bij een gentleman om te vervloeken. 
  • Indien je toch een vloek hebt geuit, dan moet je direct excuses aanbieden en proberen om dit in de toekomst te voorkomen. Wanneer je in een situatie terechtkomt waar je eerder geneigd bent om te gaan vloeken, zoals tijdens het kijken naar sportwedstrijd of in het verkeer, dan moet je nog meer op je eigen gedrag gaan letten zodat je uiteindelijk je gaat gedragen als een perfecte gentleman.
  • Net zoals vloeken, moet je ook het maken van obscene of vulgaire opmerkingen in het openbaar vermijden. Je moet immers beseffen dat wat grappig is voor jou en je vrienden, niet altijd geschikt in het bijzijn van een dame die je het hof wilt maken.
 • Bescheiden zijn
  • Praat niet te veel over jezelf. In het begin van een ontmoeting kun je een beetje over jezelf vertellen, maar daarna je moet echt wachten om wat meer over jezelf bloot te geven. Wanneer je dit immers niet doet zul je al snel worden gezien als een praatgraag persoon en zul je je mysterieuze kant verliezen. 
  • Wanneer je je aan een gesprek deel wilt nemen, is het goed om een idee te hebben van wat er gaande is in de wereld van muziek, sport en politiek. Zo zuil je immers intelligent overkomen op je gesprekpartner(s).
  • Indien je een gesprek aan wilt knopen, moet je er verder voor zorgen dat je kennis over interessante onderwerpen up to date is en dat je dus weet waar je over praat.
  • In plaats van zelf aan het woord te zijn kan een echte gentleman zich overigens beter richten op het stellen van vragen, bijvoorbeeld naar de interesses, hobby’s en plannen van hun gesprekspartner. Op die manier kun je de ander namelijk laten weten dat meer geïnteresseerd bent in hem, of haar, dan jezelf.
 • Controversiële- en ongemakkelijke onderwerpen vermijden
  • Een echte gentleman zal altijd vermijden om controversiële- of ongemakkelijke onderwerpen te bespreken. Zo dien je dus te leren om bijvoorbeeld politiek als gespreksonderwerp te vermijden totdat je je gesprekspartner beter hebt leren kennen.
  • Als gentleman moet je altijd proberen om neutraal te zijn indien je gesprekpartner een controversieel of ongemakkelijk onderwerp aanhaalt. Vaak is het als voldoende om eenvoudige je schouders op te halen in dergelijke situaties. Hij zal immers niemand zich ongemakkelijk willen laten voelen. 
  • Wanneer je je als een gentleman gedraagt, zul je altijd rekening houden met de persoon waar je mee te maken hebt op een bepaald moment. De behoeften en belangen van de ander dient altijd voorop te staan en dus zul je bepaalde signalen op het juiste moment, maar ook op de juiste manier, moeten opmerken.
 • Respectvol zijn
  • Een gentleman behandelt iedereen met respect en ben dus niet alleen beleefd en hoffelijk voor vrouwen; Dit respect zal ook worden getoond aan iedereen waar je mee te maken krijgt, dus ook ouderen en kinderen. 
  • Een echte gentleman is niet in staat om zijn charme en respectvolle houding uit te schakelen. Hij moet aardig en respectvol zijn tegen iedereen die dit verdient.
  • Respecteer de persoonlijke ruimte van anderen door niet te dicht bij hem, of haar, te gaan staan tijdens een gesprek. 
  • Een gentleman zal ook altijd respect tonen ten aanzien van de privacy van een persoon door bijvoorbeeld niet mee te kijken over zijn, of haar, schouder, of door te veel persoonlijke vragen te stellen. 
  • Wanneer je een gentleman wilt zijn, zul je anderen op hun gemak moeten stellen en een goed gevoel geven over zichzelf.
  • Een gentleman zal zijn stem dempen, en vermijden dat hij te hard, of te veel, praat (zowel in het openbaar als in een privésituatie) uit respect voor mensen om hem heen. Het is immers niet respectvol om te doen alsof je de belangrijkste persoon op aarde bent.
  • Een andere vorm van respectvol zijn betekent voor een gentleman dat hij met zijn mond dicht eet. Elke tafelgenoot zal dat absoluut weten te waarderen. Zeker als je ook nog eens je mond leegeet voordat je iets gaat zeggen.
 • Geen lichamelijk geweld
  • Een gentleman zal een fysieke strijd altijd proberen te voorkomen. Alleen als er sprake is van bijvoorbeeld zelfverdediging of de verdediging van anderen, dan zal hij zich op deze manier uiten. Bij een echte gentleman zijn dit soort situaties echter uiterst zeldzaam. Een zachtaardige man zal zijn toevlucht zoeken in fysiek geweld als er een ruzie opgelost moet worden.
  • Indien er sprake is van een situatie waarbij fysiek geweld kan worden verwachten, dan zal een gentleman proberen om weg te lopen, of de hulp van de politie in te schakelen indien dat nodig is.
  • Zelfverdediging technieken, zoals martial arts, zullen door een gentleman alleen als laatste redmiddel aan worden gewend.

Hoffelijk gedrag naar vrouwen toe

Mensen met respect behandelen is voor een gentleman de gewoonste zaak van de wereld, maar vrouwen zullen wat hem betreft altijd een streepje voor hebben. Om hoffelijk gedrag naar vrouwen te zijn, zal hij dan ook het volgende doen:

 • Vrouwen respectvol behandelen
  • Het ergste wat een man kan doen, is neerkijken op een vrouw en haar beschouwen als een ding. Vrouwen zijn immers menselijke wezens met hun eigen gedachten, verwachtingen en doelen waardoor je nooit met hen moet flirten om hen daarna te behandelen alsof ze alleen maar een lustobject zijn. 
  • Indien een gentleman aan een onbekende vrouw haar naam vraagt en haar beter wil leren kennen, dan is dat omdat hij oprecht in haar geïnteresseerd is. Dit is dus absoluut niet hetzelfde als alleen maar naar haar zitten alsof je haar met je ogen aan het uitkleden bent.
  • Behalve respectvol zijn met woorden, dient een gentleman dat ook te zijn in diens handelingen, bijvoorbeeld door een deur open te houden of een stoel aan te schuiven voor een vrouw. Elke vrouw is echter anders en zal zich dan ook met andere actie op haar gemak voelen. Zo is het weliswaar beleefd om een vrouw je jas aan te bieden als ze het koud heeft, maar dring niet verder aan als ze je aanbod afslaat.
 • Kleineer geen vrouwen
  • Een beetje plagen mag ook een gentleman zo nu en dan doen als hij samen is met een vrouw, maar wreedheid is uit den boze. Plagen betekent evenmin dat je haar vulgair toe gaat spreken, ongeacht of dit een grap is of niet. Een vrouw zal zich immers gekrenkt voelen als een zogenaamde gentleman haar voor iets vulgairs uitmaakt. 
  • In geen geval mag een gentleman doen alsof hij meer dan een vrouw als zij ergens veel vanaf weet, alleen omdat hij een man is, of omdat hij denkt dat hij haar nog wat kan leren op dit vlak.
  • Een onechte gentleman is een man die het leuk vindt om een ​​vrouw te kleineren en te verlagen. Om echter een gentleman te zijn, moet je een vrouw respecteren om wie ze is, ongeacht wat ze wil.
 • Respectvol afscheid nemen van een vrouw
  • Bij het afscheid nemen van een vrouw is respect erg belangrijk. Na een avondje uit kun je bijvoorbeeld aanbieden om haar naar haar huis, of haar auto, te begeleiden als dat mogelijk is. Uiteraard moet je niet aandringen als ze aangeeft dat dit niet nodig is.
  • Het spreekt vanzelf dat, als er een vrouw bij een gentleman op bezoek komt, je niet gewoon op de bank moet blijven zitten en haar alleen maar groeten als ze weggaat. Je dient de moeite te nemen om haar ten minste naar de deur, of haar auto, te begeleiden.

Een gentleman zijn voor je vriendin

Niet alleen als je een vrouw voor je wilt willen, is het van belang om je als een gentleman te gedragen. Dit gaat immers gewoon door als je een vaste relatie met haar hebt gekregen. Je gedragen als een gentleman voor je vriendin doe je als volgt:

 • Niet zelfzuchtig zijn
  • Vergeet niet om leuke dingen te blijven doen voor je vriendin als je bij haar bent.
  • Wanneer je vriendin je hulp nodig lijkt te hebben, moet je zonder zelfzuchtig te zijn haar op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat je haar wilt helpen, bijvoorbeeld door zware spullen voor haar te dragen.
  • Egoïstisch gedrag is onaantrekkelijk en dat betekent ondermeer dat wanneer jullie samen televisie kijken en je weet dat je lief houdt van een bepaald programma, je de zender dan niet verandert.
  • Toch wil een gentleman ook niet dat zijn vriendin zich hulpeloos voelt, of haar het gevoel geven dat je alles voor haar moet doen. Indien je lief geïrriteerd lijkt door de aangeboden hulp, dan kun je je beter terugtrekken en haar alleen hulp aanbieden op momenten dat ze deze echt nodig heeft.
 • Verras haar
  • Door je vriendin onverwachte cadeaus te geven, kun je laten zien dat je van haar houdt. Zo kun je spontaan eem kaartje of een bloem aan haar geven en dus niet alleen op een feestdag met een geschenkje voor de dag komen. Het hoeven geen dure of grote dingen te zijn omdat het vooral het gebaar is dat telt. Een roos met een kleine liefdesbrief is vaak al voldoende om haar gelukkig te maken. Ze weet dan bovendien dat je aan haar denkt, zelfs als ze niet in je nabijheid is en dat je moeite hebt gedaan om voor haar een verrassing te bedenken.
  • Hoewel veel vrouwen dol zijn op chocolade en bloemen, zullen gepersonaliseerde cadeautjes zelfs nog meer gewaardeerd worden, zoals een hebbedingetje met haar naam erop of een poster die je hebt gemaakt toen je aan haar dacht. Zo kun je haar laten weten dat je haar leuk en bijzonder vindt.
 • Kom op voor je vriendin
  • Opkomen voor je vriendin wil niet zeggen dat je in het rond moet gaan slaan naar iedereen die naar haar kijkt, maar als iemand haar beledigd of kleineert, dan kun je je arm om haar schouders slaan en het voor haar opnemen. Door haar bast te pakken en haar weg te leiden zal ze zich geborgen voelen en laat je bovendien de andere persoon weten dat jullie bijeen horen. Een gentleman zal het niet toestaan dat andere mensen zinspelingen maken naar je vriendin toe, of haar schunnige opmerkingen naroepen.
  • Je moet, als gentleman, echter niet gaan dreigen om iemand in elkaar te slaan of te gaan schelden. In plaats daarvan dien je een stijlvolle manier te vinden om hem te vertellen dat hij zich beter uit de voeten kan maken.
 • Geen negatieve uitingen over je vriendin
  • Over zijn vriendin zal een echte gentleman niet negatiefs te zeggen hebben. Maar ook niet over een vriendin van één van je vrienden. Dit ondanks veel mannen denken dat het cool is om over een vrouw te gaan klagen tegenover vrienden, of om te doen alsof je echt niet in haar geïnteresseerd bent. De enige manier om over je vriendin te spreken, is door haar te prijzen.
  • Indien je echt om advies van je vrienden verlegen zit ten aanzien van je relatie, dan kun je dit respectvol doen ten aanzien van je lief. Je vriendin voor schut zetten is erg respectloos, zelfs wanneer dit als grap bedoeld is.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20