Zo bespaar geld op decoratie voor je eerste woning

 

De meeste mensen zullen, zodra ze af zijn gestudeerd en hun eerste vaste baan hebben gevonden, de eerste echte stappen in de richting van een volwassen leven hebben gezet. Toch zal een groot deel van deze groep zich pas echt volwassen voelen als de sleutels van hun eigen woning wordt overhandigd. Verhuizen naar je eerste eigen woning is dan ook vaak een heuse mijlpaal. Deze mijlpaal gaat echter vaak een heleboel geld kosten en dat soms zelfs behoorlijk tegenvallen als je je er niet goed op hebt voorbereid. De droom die je had over zelfstandig wonen, kan dan zelfs een ware nachtmerrie worden zodra je je leeggeroofde bankrekening onder ogen krijgt.

Het kan ook anders

Maar je hoeft niet direct te wanhopen als je binnenkort je eigen woning gaat betrekken. Het kan immers ook anders, zelfs als je gesteld bent op wat luxe in huis. Door de juiste wegen te bewandelen, kun je namelijk een heleboel geld besparen tijdens de decoratie van je woning en wordt het inrichten ervan een stuk meer betaalbaar. Hieronder hebben we een aantal tips en adviezen voor je verzameld waarmee er meer euro in je eigen zak kunnen blijven tijdens het aanschaffen van allerlei woningdecoratie zodat je niet hoeft te beknibbelen op de stijl. Door minder geld aan decoraties uit te geven, kun je bovendien geld overhouden voor wat echt belangrijk is. . de housewarming party.

Kunst aan de muur

Wanneer je niet tegen kale, witte muren wilt gaan zitten staren, dan kun je ervoor kiezen om de wanden van je woning te decoreren met kunst. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft te aanschaffen van mooie kunstwerken echter niet altijd enorm duur te zijn. Om te beginnen kun je namelijk je muur immers verfraaien door kunst die je op speciale websites hebt gekocht. Op dergelijke websites bieden amateur- of beginnende professionele kunstenaars hun werken te koop aan. De prijzen die zij in rekening brengen, zijn dan ook een stuk lager dan die van gerenommeerde artiesten.

Oude elementen toevoegen aan je interieur

Door oude elementen als decoratie aan je interieur toe te voegen, kun je niet alleen wat extra sfeer creëren, maar ook nog eens flink wat euro’s in je zak houden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je meubels of decoraties tweedehands aan te schaffen. Door rond te gaan snuffelen in tweedehands winkels en rommelmarkten bij je in de buurt kun je vaak voor weinig geld leuke en praktische spullen vinden om je woning mee in te richten.

Doe het zoveel mogelijk zelf

Op het moment dat je niet bang bent voor een uitdaging, dan kun je een heleboel dingen voor in huis prima zelf maken. Voor je het weet, heb je dan niet alleen een uniek meubelstuk of decoratie in je huis staan, maar ook heb je je bankrekening hier een groot plezier mee gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld een oud kastje als snel tot iets moois omtoveren door alleen een likje verf te gebruiken, of van een paar oude stoelen, een plank, wat schroeven en kussens een schitterend bankje maken.

Denk aan de tijd die komen gaat

Door niet alleen aan de dag van vandaag te denken, maar ook op de lange termijn plannen te maken en te kijken naar de dingen die je over een paar jaar wilt gaan doen, kun je ook fors besparen op de decoratie van je woning. Misschien wil je namelijk niet al te lang op deze locatie blijven wonen omdat je na verloop van tijd een gezin wilt stichten en het hier dan echt te krap zal worden. In een dergelijke situatie is het handiger om spullen aan te schaffen die je eenvoudig mee kunt nemen naar een andere woning als je weer gaat verhuizen. Enorm grote, en dus onhandig te verhuizen, meubelen kun je beter pas later aanschaffen. Bij voorkeur ga je dus investeren in meubels en decoratie die je de komende jaren zult blijven gebruiken.

Leer om spullen te verven

Zelfs de meest afzichtelijke spullen van een vlooienmarkt hebben een zekere potentie om er mooi uit te zien. Je kunt vaak namelijk een erg mooi resultaat bereiken door er een vers laagje verf op aan te brengen. Het effect van een nieuwe laag verf kan namelijk echt een enorm verschil maken en zal je bovendien helpen om je blik te verruimen, zelfs als je binnen een bepaald budget moet blijven met de aanschaf van nieuwe meubels of decoraties. Dat oude kastje van je oma kan op die manier een hippe blikvanger worden in je woning zonder dat je er buitengewoon veel geld aan uit hebt gegeven.

Multifunctioneel is een must

Op het moment dat je niet alleen weinig geld, maar ook weinig ruimte, tot je beschikking hebt dan dien je ervoor te zorgen dat je gaat investeren in slechts een paar meubel- of decoratiestukken die je voor meer dan één doel in kunt zetten. Zo kun je bijvoorbeeld voor een salontafel kiezen waarin je ook nog spullen op kunt bergen, of een bank die je ook als logeerbed uit kunt klappen (handig als je gasten op bezoek krijgt die bij je willen blijven overnachten).

Bespaar niet op een matras

Een goede nachtrust is essentieel voor het optimaal kunnen functioneren overdag en het welzijn van je lichaam (en dan in het bijzonder je rug). Om die reden is het dan ook niet aan te raden (hoe verleidelijk het soms ook is) om geld te willen besparen op de aanschaf van een matras. Wanneer je krap zit tijdens de verhuizing naar je eigen woning kun je op allerlei spullen beknibbelen, maar zeker niet op de aanschaf van een goed matras. Niet alleen zal een matras dag in dag uit worden gebruikt, maar ook kan in dit geval goedkoop absoluut duur koop zijn omdat een slecht matras pijn in je rug en andere gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. De aanschaf van een kwalitatief hoogwaardige matras kost weliswaar meer geld, maar zal er tevens voor zorgen dat je elke ochtend weer goed uitgerust en zonder pijnklachten opstaat.

Overtollige spullen van familie en vrienden

Zodra je je eigen woning wilt gaan inrichten, kun je altijd familie en vrienden vragen of ze je kunnen helpen hierbij. Vaak hebben mensen namelijk een heleboel spullen opgeslagen op hun zolder, in een kelder of garage, waar ze al jaren niet meer naar omkijken, maar die jij nog prima kunt gebruiken (eventueel na het aanbrengen van een nieuw laagje verf of de vervanging van de stoffering). Door opslagruimtes van familie en vrienden af te struinen, kom je bovendien vaak verrassend leuke en stijlvolle spullen tegen die je goed kunt gebruiken bij de inrichting van je woning, in plaats van deze als stofvangers achter te laten.

Sla ongebruikte spullen op

Je eerste woning is vaak niet erg groot en dus zul je niet veel opbergruimte tot je beschikking hebben. Door echter creatief om te gaan met het opbergen van spullen die je minder vaak gebruikt, zal het ruimtegebrek minder storend zijn. Zo kun je doorgaans een heleboel spullen uitstekend opbergen in dozen onder je bed of in een kast. Denk maar eens aan sieraden die je alleen tijdens bijzondere gelegenheden draagt, boeken, kleine voorwerpen die je in de loop van de tijd hebt verzameld en waar je geen afscheid van wilt nemen, maar ook je kleding en schoenen die je dit seizoen niet draagt (omdat deze te warm, of juist te luchtig zijn).

Koop alleen noodzakelijke spullen

De meeste volwassenen moeten er doorgaans niet meer aan denken om elke dag te moeten eten van een papieren bord met wegwerp bestek en in plaats van gordijnen een laken voor het raam van hun slaapkamer te hebben. Dit wil echter niet zeggen dat je blindelings allerlei spullen aan moet gaan schaffen. Voordat je een aankoop doet, doe je er heel verstandig aan om je af te vragen of je een bepaald product ook echt nodig hebt en regelmatig gaat gebruiken. Zelfs als dit een kleine aankoop is, kan dat in de loop van de tijd je budget toch aardig belasten. Wanneer je je woning op een betaalbare manier in wilt richten, zul je alleen meubels en decoraties moeten kiezen die je echt nodig hebt. Dit betekent dat je soms moet besluiten om een bepaald voorwerp niet te kopen (zelfs als je er al helemaal verliefd op bent geworden) omdat het weinig of niets toevoegt aan je woning, maar wel je bankrekening mee helpt leeg snoepen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20