Zimbabwe slaagt er niet in de hyperinflatie in bedwang te houden

In het Afrikaanse land Zimbabwe werd tijdens de maand juli een jaarlijkse inflatie van bijna 840 procent opgetekend. Dat blijkt uit cijfers die het Zimbabwe National Statistics Agency heeft gepubliceerd. De oncontroleerbare prijsstijgingen dragen bij tot de uitzichtloze economisch ellende van het land.

Zimbabwe worstelt al meer dan een decennium met een hyperinflatie, die sterk in de hand werd gewerkt door het economisch wanbeheer onder voormalig president Robert Mugabe. Drie jaar geleden werd Mugabe door een militaire staatsgreep verdreven, maar ook dat heeft het land weinig baten bijgedragen.

Bisschoppen

Veel inwoners van Zimbabwe hebben door de hyperinflatie hun spaargeld zien verdampen. Zelfs de aankopen van basisproducten zoals suiker en meel zijn voor velen problematisch geworden. Nog voor de publicatie van de inflatiecijfers hadden de katholieke bisschoppen in een open brief gewaarschuwd voor de toenemende problemen.

‘Bovendien maakt de regering zich schuldig aan een onderdrukking van elke kritiek,’ hekelden de bisschoppen het beleid van de overheid. ‘De economische problemen worden door die repressie nog verergerd.’ Gewag werd gemaakt van de convergentie van een economische ineenstorting, toenemende armoede en voedselonzekerheid met corruptie en schendingen van de mensenrechten.

De betichtingen werden door de Zimbabwaanse regering echter afgewimpeld. In een reactie op de aantijgingen van de bisschoppen, benadrukte de regering dat het beleid dat door president Emmerson Mnangagwa werd ingevoerd, heeft geresulteerd in een robuuste economie en erin geslaagd is om het land prijzenswaardig stabiel te houden.

Woordvoerders van de regering beschuldigden de bisschoppen ervan samen te werken met een aantal individuen en partijen die crisissen proberen te bedenken om politiek gewin te realiseren.

‘Zimbabwe, net zoals de meeste landen ter wereld, worstelt momenteel met een aantal economische uitdagingen, die echter samenhangen met illegale sancties, een zware droogte en de coronapandemie,’ aldus de woordvoerders. ‘Van een crisis, politiek of anderszins, is er echter geen sprake.

Prijsstijgingen

Eind vorige maand hadden een aantal critici van de Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa opgeroepen tot een massaal protest tegen het overheidsbeleid. Eén van de initiatiefnemers van het protest was oppositieleider Jacob Ngarivhume, die de overheid van corruptie betichtte. Ngarivhume werd opgepakt en gearresteerd, net zoals journalist en documentairemaker Hopewell Chin’ono.

Een vrijlating op borgtocht werd geweigerd. Meer dan een dozijn andere demonstranten, waaronder de bekroonde auteur Tsitsi Dangarembga, werden eveneens gearresteerd, maar later op borgtocht vrijgelaten. All betrokken worden ervan beschuldigd tot geweld tegen de regering aangezet te hebben.

De maand juli toonde in Zimbabwe een jaarlijks inflatiecijfer van 837,53 procent, tegenover 737,3 procent tijdens de maand voordien. Daarbij moest ook gewag gemaakt worden van een maandelijkse inflatie van 35,53 procent. Op één maand tijd zijn de producten en diensten in het land daarmee gemiddeld meer dan één derde duurder geworden. In juni was al een maandelijkse inflatie van 31,66 procent geregistreerd.

Meer