De aandelenbeurzen: de grote stilte voor de storm?

Het begint steeds meer grote en kleine beleggers op te vallen: de aandelenbeurzen in zowel de VS als Europa kabbelen rustig en reageren nauwelijks op macroeconomische data. Wat is er aan de hand?

De grote Amerikaanse en Europese beursindexen dobberden de voorbije handelsdagen op ongeveer hetzelfde niveau en lieten in het beste geval heel beperkte stijgingen zien. Of het nu om nieuwe coronacijfers gaat, de stijgende olieprijzen, het groeiende optimisme over een heropleving of de toenemende vrees voor inflatie, het lijkt de beleggers niet veel te interesseren.

‘Kabbelende beurs’

‘Het blijft erg kalm op de aandelenmarkten, bij gebrek aan groot nieuws, schandalen, nieuwe macro-economische inzichten of wat dan ook. Beurstechnisch voortkabbelen kan aangenaam zijn op langverwachte zomerdagen’, mijmert de beursnieuwsbrief van KBC.

Nochtans zijn er een heleboel financiële data die in theorie tot wat ambiance op de beurzen zou kunnen leiden:

  • De olieprijs is inmiddels gestegen tot boven 70 dollar per vat
  • Alle prognoses over economische groei worden opwaarts bijgesteld
  • De Amerikaanse inflatie vliegt de pan uit
  • De Europese inflatie is tot boven de psychologische drempel van 2 procent gestegen
  • Het balanstotaal van de Europese Centrale Bank is gestegen tot het hoogste peil ooit
  • De waarde van alle beursgenoteerde aandelen is gestegen tot het hoogste peil ooit
  • De Duitse beursindexen klimmen dag na dag een klein beetje hoger, wat steevast goed is voor een nieuwe ‘all time high’.

Maar dat alles kan de schwung er niet in brengen. Een verklaring kan zijn dat de aandelenbeurzen al geanticipeerd hebben op de inflatie- en groeicijfers en dat de data dus al in de koersen verwerkt zitten. Anderen denken dat beleggers even op de pauzeknop drukken in afwachting van de komende vergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank

‘Sell in May and go away’

Of is het gewoon het mooie weer? De lagere handelsvolumes op Wall Street suggereren dat de beurswijsheid ‘Sell in May and go away’ door een pak beleggers toegepast wordt. Het achterliggende idee is dat je in mei je aandelen verkoopt om met een gerust hart op vakantie te gaan, en pas na de zomermaanden de beleggersdraad weer oppikt.

Professionele beleggers wijzen erop dat er in de komende weken in elk geval koersschommelingen te verwachten zijn in de sectoren die gelinkt zijn aan de heropening van de economie, zoals toerisme en luchtvaart, afhankelijk van hoe de coronacrisis wereldwijd evolueert en coronacertificaten reizen makkelijker zal maken. Maar of dat de hele beurs wat swingender zal maken, blijft een open vraag.

(NS)

Meer