Corona thuis opvolgen: ziekenhuizen lopen storm voor oplossing van Antwerpse start-up Byteflies

Nu de piek in de ziekenhuizen zijn hoogtepunt bereikt, wordt er volop gezocht naar oplossingen om bedden vrij te maken. De Antwerpse start-up Byteflies kon al elf ziekenhuizen overtuigen van zijn technologie om coronapatiënten thuis te monitoren, maar de vraag blijft groeien. Om op te schalen, heeft het bedrijf wel extra middelen nodig.

Alle Belgische ziekenhuizen zitten sinds maandag in de zogenaamde fase 1B, waarbij ze de helft van hun intensieve bedden moeten vrijhouden. Vanaf 2 november moeten ze zelfs overschakelen op 2A en alle niet-essentiële ingrepen uitstellen. Al meermaals slaakten dokters en verplegers een noodkreet over al het extra werk.

Om die druk op de ziekenhuizen te verlichten, stelt Byteflies zijn CovidCare@Home sinds september gratis ter beschikking van ziekenhuizen. Het product meet alle belangrijke parameters – ademhaling, zuurstof, hartslag en temperatuur – bij patiënten, maar doet dat terwijl ze thuis zitten. ‘We merken dat daardoor veel patiënten vroeger naar huis kunnen en dus een bed vrijmaken’, zegt technologisch directeur Hans De Clercq.

Spoed

Maar daarnaast houdt het systeem ook mensen uit het ziekenhuis. ‘In spoedafdelingen wordt het al gebruikt om mensen te screenen en te zien of ze van thuis uit kunnen gemonitord worden zodat ze niet eens moeten opgenomen worden’, vertelt CEO Hans Danneels. Belangrijk is wel dat die patiënten nog steeds worden opgevolgd om te zien of hun situatie verergert. Tot slot wordt het systeem gebruikt in woonzorgcentra om bewoners niet meteen naar het ziekenhuis te moeten brengen.

Ondertussen sloten zich al elf ziekenhuizen aan bij het project, waaronder het Antwerpse ziekenhuisnetwerk en het UZ Gent, maar er lopen nog gesprekken met een hoop andere ziekenhuizen. ‘We willen gerust uitbreiden, maar kunnen dat niet gratis blijven doen tenzij we extra steun krijgen’, zegt Danneels. Byteflies kijkt daarvoor naar onder meer de ministers van Volksgezondheid, het Riziv en de mutualiteiten. ‘Er is een structureel ondersteuningskader en terugbetaling voor nodig’, klinkt het. Naar privégeld wordt in eerste instantie niet gekeken.

Pleister

Het heeft dan ook een kostenvoordeel voor de overheid. ‘Een dag in het ziekenhuis kost 500 tot 800 euro, terwijl 10 dagen monitoring, het hersteltraject van de gemiddelde patiënt, tussen 300 en 500 euro kost’, weet Danneels. Hij benadrukt wel dat Byteflies niet financieel wil profiteren van de coronacrisis. ‘We willen gewoon ons steentje bijdragen en er vooral de meerwaarde van telemonitoring mee aantonen’, klinkt het.

Een nadeel van de huidige technologie is echter dat patiënten zelf hun waarden moeten ingeven in het systeem. Voor bijvoorbeeld ademhaling is dat lastig. ‘Tel maar eens hoe vaak je geademd hebt’, zegt De Clercq. Daarom brengt het bedrijf binnenkort een pleister op de markt die de metingen meer automatiseert. Het UZ Gent experimenteert daar al mee.

Byteflies werd opgericht in 2015 en telt nu 25 werknemers. Sinds 2019 is het bedrijf winstgevend, maar over omzet wil het niet communiceren. Eerder ontwikkelde het al gelijkaardige oplossingen voor epilepsiepatiënten of mensen met hart- of longaandoeningen. Hun producten worden vooral gebruikt om klinische testen van medicijnen te versnellen. Het is de eerste keer dat hun systeem op grote schaal in de reguliere zorg wordt gebruikt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.