Ziekenhuizen houden 60 procent van bedden op intensieve vrij en stellen ingrepen uit

De ziekenhuizen moeten overschakelen op fase 2A van het noodplan, besliste de FOD Volksgezondheid donderdag. Dat betekent dat ze 60 procent van hun intensieve bedden voor coronapatiënten moeten reserveren en alle niet-dringende ingrepen moeten uitstellen.

Het gaat ongelooflijk snel in de ziekenhuizen. Een week geleden kregen ze de vraag om vanaf 26 november over te schakelen op fase 1B, waarbij de helft van de intensieve bedden voor coronapatiënten is, en nu wordt al gevraagd om nog een fase hoger te gaan.

De situatie in de ziekenhuizen is dan ook zorgelijk. Er zijn momenteel zo’n 4.000 mensen opgenomen en er kwamen er afgelopen week gemiddeld 350 per dag bij. Het zorgpersoneel slaakte al meermaals een noodkreet.

Alles afbouwen

Daarom besliste de FOD Volksgezondheid dat alle Belgische ziekenhuizen vanaf 2 november moeten overschakelen op fase 2A van het noodplan. Daarbij moet op intensieve zorgen 60 procent van de bedden voor coronapatiënten gebruikt worden en nog eens zes keer dat aantal op andere afdelingen. Ze moeten ook in 300 extra bedden voorzien. Zo goed als alle zorg die niet levensbedreigend is, moet worden uitgesteld als er een opname voor nodig is.

Tegen maandag moeten ziekenhuizen alle geplande ingrepen op intensieve zorgen annuleren, samen met klassieke hospitalisaties en chirurgische daghospitaalactiviteiten. De volgende dagen worden dan ook de geriatrie en revalidatie afgebouwd en worden alle thuisafspraken en raadplegingen verminderd.

Spreiding

De FOD drukt er in zijn brief aan de ziekenhuizen nogmaals op om zoveel mogelijk te spreiden. Volgens de organisatie wordt daar nu te weinig gebruik van gemaakt. ‘De ziekenhuizen moeten ook in deze fase maximaal spreiden binnen het eigen netwerk of binnen de provincie’, klinkt het. Als dat niet lukt, wordt er een provincie verder gekeken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20