Is de zelfrijdende wagen per definitie een zelfrijdend wapen?

“Een object dat uit zichzelf kan bewegen is per definitie een wapen.” Dat heeft Qi Lu, de COO van Baidu, vorige week gezegd op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het Chinese technologiebedrijf Baidu kondigde in april vorig jaar nog aan zijn software voor zelfrijdende wagens op een platform voor open source te brengen. Daar zal de toepassing beschikbaar zijn voor externe ontwerpers.

“Maar omdat autonome wagens ook autonome wapens dreigen te worden, zullen overheden geneigd zijn de invoer van wagens van buitenlandse makelij tegen te houden”, zei Qi Lu. Dat heeft niets te maken met een specifieke overheid, maar met de natuur van autonomie.

De technologie die autonome wagens mogelijk maakt vordert razendsnel. Regionale en nationale overheden kunnen vaak niet volgen. Ze weten niet wat wel en wat niet op hun wegen moet worden toegelaten en onder welke voorwaarden.

“De tijden dat je ergens in de wereld een wagen assembleerde en die dan naar de gans wereld kon exporteren, is voorbij. Want een object dat uit zichzelf kan bewegen is per definitie een wapen”, aldus Qi Lu.

Het platform van Baidu ““ dat de naam Project Apollo meekreeg ““ werd opengesteld voor ontwikkelaars die werken aan programma’s voor trajectplanning en de identificatie van obstakels en de besturing en controle van het voertuig.

Apollo: open source software voor zelfrijdende wagen

Het Chinese bedrijf ““ dat de zelfrijdende technologie gebruikt in een testvloot elektrische wagens ““ publiceerde vorig jaar voor het eerst zijn code voor autonome besturing in een afgesloten omgeving. In Las Vegas werd de Apollo 2.0 voorgesteld, met verbeterde veiligheid.

In China werkt Baidu met de lokale autoproducenten JAC and BAIC. Die willen volgend jaar al zelfrijdende wagens op de markt brengen die voorzien zijn van de Apollo-software. 

Lu verwees ook naar recente incidenten in Londen en Charlottesville. Daar werden wagens door terroristen ingezet om mensen te doden.

“In de toekomst zullen zelfrijdende wagens  niet meer bewegen wanneer ze een mens voor hen zien staan – ongeacht wie de wagen controleert.”

Maar ondanks de enorme voordelen die autonoom rijden biedt, zal er veel overleg nodig zijn tussen de autoproducenten, de regelgevende instanties en de politici. ” Hoe de veiligheid garanderen? Dat wordt de belangrijkste opdracht” , zei Lu nog.

Meer