Key takeaways
- Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, heeft aan zijn Amerikaanse collega Donald Trump gevraagd om Oekraïne te bezoeken voor mogelijke vredesakkoorden met Rusland.
- Wereldleiders veroordeelden de raketaanval op Sumy. Trump noemde het “een afschuwelijke zaak” en Friedrich Merz uit Duitsland noemde het “een ernstige oorlogsmisdaad”.
- De internationale gemeenschap riep op tot een staakt-het-vuren en krachtige maatregelen tegen Rusland, waarbij de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, opnieuw de steun van de VN bevestigde voor een duurzame vrede die de soevereiniteit van Oekraïne respecteert.
Zelensky heeft aan Trump gevraagd om een bezoek aan Oekraïne te brengen voordat er mogelijke vredesakkoorden met Rusland worden gesloten. Hij benadrukte dat het belangrijk is om uit de eerste hand te zien wat de gevolgen van de oorlog zijn voor burgers, soldaten, ziekenhuizen en infrastructuur. Dit verzoek kwam vóór de verwoestende raketaanval op Sumy, waarbij 34 mensen, waaronder kinderen, om het leven kwamen en vele anderen gewond raakten.
- Wereldleiders veroordeelden de aanval in krachtige bewoordingen. Trump noemde het een “afschuwelijke zaak”, terwijl Friedrich Merz uit Duitsland het een “ernstige oorlogsmisdaad” noemde.
- Rusland heeft nog geen officieel commentaar gegeven op de aanval, die plaatsvond te midden van berichten over een aanstaand groot offensief van Russische troepen bij de Oekraïense grens.
Verenigde Staten en Europese leiders reageren
De Verenigde Staten, de sterkste militaire bondgenoot van Oekraïne, heeft zich actief ingezet voor onderhandelingen om een einde te maken aan het vier jaar durende conflict, waarbij Trump een sleutelrol speelde. Hoewel Trump de tragedie erkende en suggereerde dat er een fout was gemaakt, gaf hij geen verdere details. Zijn speciale gezant voor Oekraïne, luitenant-generaal Keith Kellogg, sprak zijn verontwaardiging uit over de schending van het fatsoen door de aanval.
De Duitse Kanselier Olaf Scholz bekritiseerde de vermeende inzet van Rusland voor de vrede en benadrukte de aanval als bewijs van de voosheid ervan. De Franse president Emmanuel Macron beschuldigde Rusland van het schaamteloos negeren van mensenlevens en het internationaal recht, en riep op tot krachtige maatregelen om een staakt-het-vuren af te dwingen. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sloot zich hierbij aan en benadrukte de dringende noodzaak van een staakt-het-vuren en aanhoudende druk op Rusland totdat er een rechtvaardige vrede is bereikt op de voorwaarden van Oekraïne.
- De wortels van het conflict gaan terug tot 2014, toen de pro-Russische president van Oekraïne werd afgezet, wat leidde tot de annexatie van de Krim door Rusland en steun voor separatisten in Oost-Oekraïne.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!