Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zakkenroller maakt comeback in digitale tijdperk

Logo Business AM
Economie

29/04/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Ook de zakkenroller heeft zich aan de veranderende wereld aangepast. Men moet zelfs vaststellen dat het digitale tijdperk een comeback van het beroep mogelijk maakt. Dat zegt René Chun, technologie-redacteur bij het magazine The Atlantic, naar aanleiding van berichten over de heropstanding van de zakkenrollers in de Amerikaanse metropolen.

Bij het einde van de voorbije eeuw leek dan ook het beroep van zakkenroller te zullen verdwijnen. “Reizigers begonnen immers steeds minder contant geld bij zich te dragen,” benadrukt René Chun.

Groepsverband

“Bij het begin van dit decennium meldden Amerikaanse media zelfs dat er in heel Manhattan nog amper veertig carrière-zakkenrollers waren overgebleven,” aldus Chun. “Voordien gingen vele jonge kandidaat-zakkenrollers in de leer bij ervaren collega’s. Dat bleek echter niet langer het geval. De meesten schakelden over op de verkoop van drugs. Dat was immers veel winstgevender. Zelfs de politie verwachtte dat het beroep zou uitsterven. Maar die voorspelling is niet uitgekomen.”

“In vele Amerikaanse metropolen kennen de zakkenrollers een opmerkelijke heropleving,” zegt Chun. “Dat is onder meer het geval in San Francisco, Chicago, Indianapolis of Manhattan. In Manhattan is het aantal klachten tegen zakkenrollers opnieuw met 15 procent gestegen. De politie wijst vooral naar de activiteit van reizende groepen zakkenrollers uit Latijns-Amerika.”

“De traditionele zakkenroller was een man van middelbare leeftijd. De nieuwe generatie bestaat echter vooral uit jongere mannen. De individuele handigheid heeft vaak plaats moeten maken voor een samenwerking in groepsverband. De gemaakte buit, meestal na een botsing met het slachtoffer, wordt snel aan partners doorgegeven.”

Smartphones

Veiligheidsdeskundige Bob Arno ziet een aantal redenen voor de overlevingskracht van de zakkenroller. “De banken pakken weliswaar met een sterkere beveiliging uit, maar hun producten bieden aan de zakkenroller nog altijd een aantal mogelijkheden,” zegt Arno. “Indien de dief de nodige voorzieningen treft, kunnen onder meer bankkaarten hem nog altijd een goede buit garanderen.”

“Ervaren zakkenrollers zijn dan ook bijzonder vaardig om boven de schouder van zijn toekomstig slachtoffer bij automaten de codes van bankkaarten mee te lezen. Bovendien blijkt de consument nog altijd veel meer contant geld met zich mee te dragen dan men zou denken.”

“Het digitale tijdperk heeft de zakkenroller zelfs een nieuw type buit bezorgd,” zegt Arno nog. “De portefeuille is niet langer het belangrijkste doelwit. Vele straatdieven hebben vooral oog voor smartphones. Zelfs een geblokkeerde iPhone kan de zakkenroller nog altijd 200 dollar opleveren. Onder meer schermen zijn als wisselstuk bijzonder gegeerd.”

“Het is voor een handige dief heel gemakkelijk om een smartphone uit de zakken van de slachtoffers te halen. Bovendien begeven veel mensen zich met de smartphone in de hand in het publiek. Daarmee presenteren ze zich als een bijzonder gemakkelijk doelwit.”

“Weinig mensen zijn zich op straat bewust van het gebeuren in hun omgeving,” zegt Earl Miller, professor neurowetenschapper aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). “Er zijn zoveel afleidingen dat het bijzonder moeilijk is geworden om attent te zijn voor mogelijke gevaren.” Daardoor dreigen ze slachtoffer te worden van verkeersongevallen, maar ook van zakkenrollers.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks