Energie-expert Daniel Yergin: “Olieprijs schiet naar 121 dollar per vat bij heropening China”

Er zijn drie onzekere variabelen die een basisscenario van 90 dollar per vat ruwe olie bedreigen in 2023; één ervan is de vraag uit China. Dat betoogt Daniel Yergin, vice-voorzitter van databedrijf S&P Global, de uitbater van onder andere de Dow Jones- en de S&P 500-beursindexen.

Waarom is dit belangrijk?

De olieprijzen zijn een barometer van hoe de wereldeconomie ervoor staat. Ze waren vorig jaar flink beginnen stijgen, en bereikten hoge pieken nadat Rusland zijn invasie van Oekraïne startte. Maar vanaf eind mei dit jaar is de prijs van de Brent-benchmark gedaald van meer dan 120 dollar per vat tot ongeveer 80 dollar op het moment van schrijven, of: maar liefst 33 procent lager. WTI-futures zijn in dezelfde periode met meer dan 36 procent gekelderd.

In het nieuws: "Als China COVID te boven komt (...) dan voeg je veel vraag toe aan de markt", merkte energiemarkt-expert Dan Yergin dinsdag op in een programma van zakenzender CNBC.

  • De laatste weken zijn enkele Chinese grootsteden namelijk hun strenge coronamaatregelen gaan versoepelen. De praktijk om hele wijken in quarantaine te plaatsen, werd bijvoorbeeld stopgezet. Ook werd het sommige bedrijven toegestaan om te heropenen. Dit, wellicht, als gevolg van de protestgolf tegen het hardvo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20