Woning isoleren is ongeveer 1.000 euro duurder

Het prijskaartje van isolatiematerialen is sinds afgelopen zomer gevoelig gestegen. Voor een gemiddelde woning betaalt u ongeveer 1.000 euro meer om die te isoleren. Hoe komt dat?

Wie zijn woning wil isoleren zal daarbij de impact van de coronacrisis voelen. Isolatiemateriaal is gevoelig duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Dat laat de Belgische beroepsvereniging van bouwhandelaars FEMA weten.

Minder brandstof verbruiken

Dat heeft alles te maken met het feit dat we door de coronacrisis minder reizen en dus minder brandstof verbruiken. Daardoor wordt er minder MDI, het basisproduct voor de belangrijkste isolatiematerialen voor woning, geproduceerd. Dat product wordt geproduceerd op basis van benzeen, een bijproduct van de olieraffinaderijen. Doordat er minder productie is, is de prijs van MDI sinds vorige zomer gestegen met 25 procent.

Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning met 150 vierkante meter woonoppervlakte betekent dat voor de isolatie van de vloeren, de muren en het dak een meerkost rond de 1.000 euro, leert een berekening van FEMA. ‘In vergelijking met de totale bouwkost is dat natuurlijk beperkt’, zegt bestuurder Marnix Van Hoe van Fema. ‘Er zijn natuurlijk ook alternatieven voor isolatie, zoals glas- en rotswol.’

Nog meer stijgingen

Fema verwacht overigens dat de prijzen tot de zomer nog verder zullen stijgen. De beroepsvereniging gaat uit van een prijsstijging van 10 à 15 procent.

Mensen die al een contract hebben afgesloten met een isolaite- of bouwbedrijf moeten zich op het eerste gezicht geen zorgen maken. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft aan De Tijd laten weten dat in vier op de vijf gevallen de prijsstijging niet doorgerekend kan worden bij afgeronde bestellingen. Bij nieuwe projecten zal dat in negen op de tien gevallen wel zo zijn.

Tot slot zal u ook langer moeten wachten op het isolatiemateriaal. Wie nu bestelt, moet rekening houden met een levertermijn van ongeveer twee maanden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20