Belg aarzelt om huis te verkopen in 2021

Het lijkt erop dat de Belgische vastgoedmarkt zal afkoelen in 2021. Slechts 1 op de 10 Belgen heeft plannen om vastgoed te verkopen in 2021, een daling van bijna een kwart (- 23%) tegenover een jaar eerder. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen in opdracht van zoekertjessite Immoweb.

Uit het onderzoek blijkt verder dat COVID-19 de vastgoedplannen van de Belg stevig door elkaar schudde. Vooral de eerste lockdown had een stevige impact op aankoop en verkoop van vastgoed. Zowat de helft van de ondervraagden die een huis wilden kopen of verkopen, geeft aan dat COVID-19 hen dwong om hun plannen te herzien. Na die eerste lockdown werd de keldering gecompenseerd door een sterke inhaalbeweging

Meer appartementen dan huizen

Ondanks het feit dat media vooral berichtten over de interesse in huizen met tuinen na de lockdown, blijkt uit de cijfers dat vooral appartementen te koop werden aangeboden in de tweede jaarhelft van 2020. In december zag Immoweb zelfs meer appartementen te koop aangeboden worden dan in december van 2019.

Voor het komende jaar liggen de kaarten weer anders. ‘We zagen in 2020 een uitschieter in vastgoedtransacties vlak na de eerste lockdown. Die inhaalbeweging is nu uitgedoofd. Voor 2021 lijkt de Belg zelfs voorzichtiger te worden’, aldus Alexandra Belcheva, Chief Marketing Officer bij Immoweb. Slechts 1 op de 10 Belgen heeft plannen om vastgoed te koop te stellen, wat een daling is van 23 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Om tot deze cijfers te komen, hield een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Immoweb een representatieve steekproef bij 1000 Belgen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20