Derde minder vastgoedtransacties sinds half maart

In België is het aantal vastgoedtransacties met ongeveer een derde gedaald sinds 18 maart, toen de zogenaamde ‘lockdown light’ inging. De prijzen van huizen en appartementen bleven stabiel, zegt de notarissenfederatie.

De daling van het aantal transacties is in de drie gewesten gelijkaardig. Het gaat om een vermindering van 32,9 procent in Vlaanderen, van 34,8 procent in Brussel en van 32,1 procent. Dat meldt Notaris.be

Volgens woordvoerder Bart Van Opstal is de daling wel minder groot dan verwacht. De notarissen zijn erin geslaagd om al opgestarte dossiers af te werken. Hoewel plaatsbezoeken niet mogelijk zijn, konden er toch nieuwe dossiers worden opgestart. Dat was het geval bij mensen die de woonst al hadden bezocht voor de lockdown.

Sinds 20 april mogen notarissen weer klanten ontvangen. En binnenkort kunnen notariële akten met digitale volmacht ondertekend worden. De kans dat het aantal transacties de komende weken weer toeneemt, is volgens de notarissenfederatie dan ook reëel.

Stabiele prijzen

Maar de coronacrisis zal sowieso doorwegen in de eindbalans van 2020. Van Nieuwjaar tot midden april lag het aantal vastgoedtransacties in België 12,4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste achteruitgang viel te noteren in Vlaanderen, met een daling van 14,4 procent.

De coronapandemie heeft voorlopig geen impact op de gemiddelde prijs waartegen een woning verkocht wordt. Zowel de prijzen van woonhuizen als van appartementen bleven stabiel, zeggen de notarissen.

Lees ook: Analyse. Zijn er straks koopjes te doen op de woningmarkt?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20