Notaris nodig? U moet niet meer op kantoor gaan tekenen

Moet u binnenkort een akte tekenen bij de notaris voor een huis of schenking? Dan kan dat op afstand. Een digitale volmacht moet ervoor zorgen dat de aktes door het coronavirus geen vertraging oplopen.

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat heeft de maatregel aangekondigd. In plaats van ter plaatse te tekenen, kan een vertrouwenspersoon of notarieel medewerker die van u een digitale volmacht gekregen heeft, de noodzakelijke handtekeningen treffen.

Tijdsgebrek

De maatregelen voor het coronavirus betekenen dat een heel aantal niet-noodzakelijke bezoeken aan de notaris worden uitgesteld. Anderen zijn dan weer tijdsgevoeliger. Zo moet u de akte voor de verkoop van een huis binnen de vier maanden tekenen.

Om het contact te minimaliseren, komt er nu vermoedelijk een wet waardoor ook videoconferencing toegestaan wordt. Dat zal nog een tweetal weken duren, zegt FedNot.

Door een digitale volmacht te gebruiken, moet deze administratieve tak niet volledig stil komen te liggen. Door de aanpassing kunnen schenkingen, verkopen, huwelijksaktes en de erfopvolging na een overlijden nog doorgaan. Ook een vennootschap oprichten is mogelijk.

Hoe werkt het?

Wat moet u doen? De notaris zet een videoconferencing op. Daarna verifieert u uw identiteitskaart via pincode of de itsme-app. Dat is voldoende om een volmacht op te stellen. Alternatief kan een vertrouwenspersoon in uw plaats naar de notaris vertrekken. Er is dan ook geen twijfel over de volmacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20