Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Notaris nodig? U moet niet meer op kantoor gaan tekenen

Logo Business AM
Coronacrisis

10/04/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

isopix

Moet u binnenkort een akte tekenen bij de notaris voor een huis of schenking? Dan kan dat op afstand. Een digitale volmacht moet ervoor zorgen dat de aktes door het coronavirus geen vertraging oplopen.

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat heeft de maatregel aangekondigd. In plaats van ter plaatse te tekenen, kan een vertrouwenspersoon of notarieel medewerker die van u een digitale volmacht gekregen heeft, de noodzakelijke handtekeningen treffen.

Tijdsgebrek

De maatregelen voor het coronavirus betekenen dat een heel aantal niet-noodzakelijke bezoeken aan de notaris worden uitgesteld. Anderen zijn dan weer tijdsgevoeliger. Zo moet u de akte voor de verkoop van een huis binnen de vier maanden tekenen.

Om het contact te minimaliseren, komt er nu vermoedelijk een wet waardoor ook videoconferencing toegestaan wordt. Dat zal nog een tweetal weken duren, zegt FedNot.

Door een digitale volmacht te gebruiken, moet deze administratieve tak niet volledig stil komen te liggen. Door de aanpassing kunnen schenkingen, verkopen, huwelijksaktes en de erfopvolging na een overlijden nog doorgaan. Ook een vennootschap oprichten is mogelijk.

Hoe werkt het?

Wat moet u doen? De notaris zet een videoconferencing op. Daarna verifieert u uw identiteitskaart via pincode of de itsme-app. Dat is voldoende om een volmacht op te stellen. Alternatief kan een vertrouwenspersoon in uw plaats naar de notaris vertrekken. Er is dan ook geen twijfel over de volmacht.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks