De 6 opvallendste vastgoedtrends na corona: prijsstijgingen zijn er niet bij

De coronacrisis heeft heel wat onverwachte gevolgen voor het residentieel vastgoed. Vastgoedprijzen werden voorlopig gespaard -in België stegen ze nog licht-, al voorspelt Belfius voor 2021 een daling. De verplichte ‘lockdown’ heeft echter heel wat gedragsveranderingen veroorzaakt. De Britse krant Financial Times ziet 6 grote trends die zich ook na de coronacrisis zullen doorzetten.

1. Verschillende generaties onder één dak

(Johnny Cohen/ Unsplash)

De meergeneratiewoning was een trend die al voor corona bestond. De zogenaamde kangoeroewoning was een ideale manier om de oudere generatie thuis te laten wonen met de hulp en onder de supervisie van hun naaste familie. Nu studenten veel minder op kot zitten omdat het aantal onlineklassen is toegenomen, én omdat verder de afgestudeerde studenten een fel verslechterde arbeidsmarkt terugvinden, zal het aantal twintigers dat thuis blijft wonen, toenemen. De oudere generatie zal bovendien minder geneigd zijn om naar een zorgflat of serviceflat te verhuizen als gevolg van de alarmerende rapporten uit die woonzorgcentra. 

2. De toename van het thuiskantoor

Koreakenner Robert E. Kelly kon op globale sympathie rekenen toen zijn kinderen zich ‘live’ in een BBC-Skype-interview aanmeldden.

Deze trend valt niet meer te stoppen, stelt professor arbeidseconomie Stijn Baert op basis van een recente enquête die Ugent uitvoerde bij werknemers en werkgevers. ”Deze enquête lijkt ook een (eerste) indicatie dat telewerk echt wel eens een blijvertje zou kunnen zijn.” Bedrijven zoals Google, Zillow en Microsoft gaan er zelfs vanuit dat heel wat van hun medewerkers nooit meer naar een kantoor zullen komen.  Maar ook bij ons gaat de ING-bank er van uit dat hun werknemers post-corona 50 % van de tijd van thuis zullen werken.

3. De vlucht naar het platteland

Katie Rodriguez/ Unsplash

Deze trend gaat tegen alle vorige evoluties in, waar steden enkel aan belang wonnen. De ophokplicht betekent voor heel wat gezinnen een zware mentale dobber. Vooral wanneer er geen thuis beschikbaar is waar kinderen kunnen ravotten. De recente trek van de gepensioneerde generatie, die – aangetrokken door cultuur en horeca – naar de stad verhuisde, lijkt afgeremd. Heel wat van hen beseffen nu dat ze het groen missen. De druk op de prijzen van villa’s en betaalbare plattelandswoningen is volgens de meest recente beschikbare cijfer dan ook zeer groot. 

4. De energie-efficiënte woning

Nu iedereen omzeggens 24 uur per dag thuis leeft, wordt het duidelijk dat huizen en appartementen veel energie verbruiken. Daarom zal de vraag naar nieuwe energiezuinige technieken zoals driedubbele beglazing, zonnepanelen en warmtepompen verder toenemen. De strengere milieuwetgeving zal hier verder aan bijdragen. 

5. De behoefte aan zelfredzaamheid

Isopix

Moestuinen zijn in sinds de start van de pandemie. Heel wat mensen hebben nu meer tijd over om zich opnieuw met een tuin bezig te kunnen houden. Er speelt echter ook een langetermijntrend die wil dat een gevoel van onzekerheid de wereld overheerst. Men kan zich dus maar beter zo goed mogelijk beschermen tegen mogelijk onheil door zelf in de basisbehoeften te voorzien. De ambitie om zelf eigen elektriciteit op te wekken, kadert zeker ook in deze trend. 

6. De gemeenschapswoning

Vandaag worden de meeste appartementsblokken opgebouwd als een stel op zichzelf staande eenheden wat leidt tot vervreemding tussen buren en inwoners van hetzelfde gebouw. De ambitie bestaat erin om deze gebouwen zodanig te ontwerpen dat er veel meer ruimte wordt voorzien voor gemeenschappelijke activiteiten.  Een BBQ-ruimte, een Facebookpagina waar nieuws wordt gedeeld van én over inwoners of een kinderspeeltuin onder supervisie van de bewoners zelf. Dit zijn allemaal initiatieven die het gevoel van samenhorigheid versterken.

Meer