Forse comeback na coronadip: drukste zomer ooit op de vastgoedmarkt

De verkoop van huizen en appartementen in ons land zit fors in de lift: het aantal transacties in augustus lag 13 procent hoger dan een jaar eerder, stellen de notarissen vast.

De immobiliënmarkt viel in de lockdownmaanden sterk terug, met 24 procent minder transacties in april en zelfs bijna 30 procent minder in mei. Sinds juni is er evenwel een kentering te zien, met een stijging van 8,5 procent.

Na de relatief beperkte stijging in juli (+1,8 procent) zet de comeback zich nu helemaal door in augustus. In vergelijking met een jaar eerder steeg het aantal transacties in ons land die maand met 13,3 procent. Juli en augustus samen vormen zo de drukste zomer ooit op de vastgoedmarkt.

Inhaalbeweging

Een regionale opslitsing leert dat Brussel achterop hinkte in augustus:

  • Vlaanderen +14,6 procent transacties tegenover augustus 2019
  • Wallonië +15,1 procent
  • Brussel -6,2 procent

De coronaterugval is nog niet helemaal ingehaald. Het aantal transacties in de periode januari-augustus ligt 6,4 procent lager dan in dezelfde periode in 2019. Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: ‘Op nationaal niveau is de terugval door corona voor een stuk ingehaald, maar toch zit de vastgoedmarkt nog niet op het niveau van 2019.’

Lees ook: Belgische vastgoedprijzen verdubbeld sinds 2000, maar er doemen twee donderwolken op

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20