Waar kan ik geld lenen voor mijn renovatieproject?

De aankoop en verbouwing van een bestaande woning heeft als grote voordeel dat je niet meteen een hele smak geld op tafel moet leggen. Toch hou je er maar beter rekening mee dat een renovatie op lange termijn soms duurder kan uitvallen dan oorspronkelijk gepland. Wie wil renoveren, bereid zich voor op onverwachte uitgaven of extra kosten. Heb je op dat moment geen reserves, dan kan je een lening aangaan.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Als je nog geen hypotheek hebt lopen op je woning, kan het hypothecair krediet een optie zijn. Deze lening heeft het voordeel dat ze fiscaal aftrekbaar is en je er dus belastingsvoordeel uithaalt. Zeker als het om een grote renovatie met veel kosten gaat, is het een goede optie. Heb je al een hypotheek op je woning? Je kan een tweede hypothecaire lening afsluiten. Maar dan moet de waarde van je woning hoger zijn dan het totale bedrag dat je al geleend hebt. Je wil jezelf uiteraard niet in schulden werken waar je niet meer uitraakt.

Speciaal voor verbouwingen is de renovatielening in het leven geroepen. De rente voor zo’n lening ligt meestal heel wat lager dan bij een hypotheek. Er zijn wel verschillende voorwaarden aan verbonden. Zo hanteren de meeste banken een minimum- en maximumbedrag en vragen ze om een expertiseverslag of gedetailleerd bestek. Dat wil zeggen dat je een schatting moet laten maken van je verbouwingskosten of een bouwplan van de aannemer moet kunnen voorleggen.

Hoe werkt een renovatielening?

In tegenstelling tot bij een hypothecaire lening, geef je bij een renovatielening je huis niet als onderpand. Wel moet je aantonen dat de woning jouw eigendom is en dat je het geld effectief gaat gebruiken voor een renovatie. Bovendien kom je enkel in aanmerking als de werken uitgevoerd zullen worden door professionelen. Je moet hiervan dan ook facturen kunnen voorleggen. Ga je zelf aan de slag, dan kan je enkel een beroep doen op de renovatielening onder strengere voorwaarden. Je moet dan bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je het materiaal en de grondstoffen zelf hebt gekocht.

Als je niet de nodige facturen kan voorleggen, loop je het risico een extra reserveringsprovisie te krijgen. Dat is een soort ‘boete’ of extra kost die je moet betalen omdat de bank het geld langer voor jou moet reserveren. Je ontvangt het geleende bedrag namelijk meestal niet in één keer, maar in verschillende schijven. Nadat je de nodige facturen aan de bank bezorgd hebt, krijg je de volgende schijf gestort. Als de werken aan je woning vervolgens vertraging oplopen en je de bank geen facturen kan bezorgen, worden hiervoor extra kosten aangerekend.

Geld lenen voor renovatie van een groene woning

Wie zijn woning milieuvriendelijker of energiezuiniger wil maken, kan een beroep doen op een ‘groene’ renovatielening. Daarvoor moet je verbouwing minstens 50 procent energiebesparend zijn, bijvoorbeeld door de installatie van een nieuwe stookketel, zonneboiler, warmtepompen, hoogrendementsglas, nieuwe isolatie, thermostatische kranen, zonnepanelen en dergelijke. De rente ligt hier vaak nog lager dan bij een gewone renovatielening.

Er bestaan dus verschillende mogelijkheden om geld te lenen voor een verbouwing of renovatie, maar je loopt altijd het risico dat de kosten hoger oplopen dan gepland. Zelfs als je grote bedragen kan lenen, voorzie je dus maar beter een reserve.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20