Woensdag ontslagdag: honderden banen weg bij Orchestra-Prémaman en Nokia Bell

Slecht nieuws voor de werknemers van Nokia Bell en Orchestra-Prémaman. Het telecombedrijf schrapt 104 jobs. En de kinderkledingketen moet door de sluiting van 34 fililalen 200 werknemers de laan uitsturen.

Bij telecombedrijf Nokia Bell in Antwerpen worden 104 jobs geschrapt. Dat is dinsdag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad, bevestigt de christelijke vakbond ACV Puls. De nieuwe ontslagronde komt er nadat er in 2019 ook al 107 jobs verloren gingen.

Het banenverlies bij Nokia Bell, het voormalige Alcatel-Lucent, maakt deel uit van een globaal strategisch plan bij Nokia dat al in 2018 werd gecommuniceerd. Ook in andere landen gaan er banen verloren, maar volgens de vakbonden worden Duitsland en België het hardst getroffen. ‘Samen met de 107 jobs van vorig jaar, staat de teller nu dus in totaal al op 211 verloren jobs’, zegt vakbondssecretaris Peggy Schuermans van ACV Puls.

De vakbonden spreken van een verdoken collectief ontslag. ‘Het banenverlies wordt gespreid om onder de voorwaarden van de wet-Renault te blijven’, zegt Schuermans. ‘Bij de eerste ontslagronde zei de directie nog dat het daarbij zou blijven, maar we hadden wel verwacht dat er nog ontslagen zouden volgen.’

Van de 107 werknemers die in 2019 hun baan verloren, kon uiteindelijk ongeveer een kwart ergens anders aan de slag door een openstaande vacature in te vullen. ‘Maar op dit moment zijn er heel wat minder vacatures dan vorig jaar’, zegt Schuermans. ‘We zullen dus op zoek moeten naar andere oplossingen dan hertewerkstelling binnen het bedrijf.’ De vakbonden zullen zich nu beraden over hun reactie op het nieuws. Daarna worden gesprekken met de directie opgestart over de toekomst van de getroffen werknemers.

Orchestra-Prémaman sluit 34 winkels

Bij Orchestra-Prémaman zullen 34 van de 53 winkels de deuren sluiten, twee op de drie. Die intentie heeft de directie van de Franse groep woensdag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad, aldus het bedrijf. Zo goed als alle winkels in Vlaanderen verdwijnen.

Orchestra-Prémaman, dat eerder bescherming tegen schuldeisers kreeg, herstructureert. In november kondigde het bedrijf de sluiting aan van 12 Belgische winkels. Dat worden er uiteindelijk 34, aldus het bedrijf woensdag. Negentien winkels blijven behouden, net als 200 banen.

‘Het doel van de groep is het behoud van 19 winkels in België, die grotendeels rendabel zijn’, aldus Mathieu Hamelle, topman van Orchestra-Prémaman in ons land. Mogelijk wordt een deel van de winkels en het personeel overgenomen door nieuwe exploitanten. Hoeveel banen uiteindelijk zullen verdwijnen is dan ook nog niet duidelijk. Wel zullen iets meer dan 200 van de bestaande 400 banen behouden blijven in de 19 resterende winkels.

Volgens Sven De Scheemaeker van de christelijke vakbond komt de herstructurering erop neer dat tegen mei alle winkels in Vlaanderen de deuren sluiten, met uitzondering van die in Mechelen, die een outletwinkel wordt.

Bonden en directie zitten op 21 en 30 januari samen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20