Wijnboeken, doen of niet doen?

Vorig jaar bracht wijnkenner Dennis van den Buys een boek uit met de meest neutrale titel die er kan bestaan: “Wijn”. Waarom iets moeilijk maken als dat ook eenvoudig kan? Het boek gaat tenslotte over wijn. Verwacht geen boek vol technische aspecten en snufjes maar verwacht eerder leuke wijnweetjes en heel veel storytelling rond een bepaalde streek, regio of druif. Je moet een radiomaker (Dennis van den Buys maakt radioreportages voor de openbare omroep) nu eenmaal niet leren hoe hij een verhaal met voldoende spanningsboog moet vertellen. En dat merk je ook in de fysieke voorstelling van het boek.

In mijn sobere collectie van ondertussen toch acht boeken treffen we sowieso 2 boeken aan uit ‘De tien beste wijnboeken op boekentips.nl’ (en oh ja, nummer 5 zit er ook ergens tussen). Al moest ik toch even over nadenken welk boek dat alweer was. Was dat een bewuste keuze, of kocht ik het omdat slimme marketeers me ermee om de oren sloegen? Een mix van beide! En hoe meer vrienden weten dat je graag met wijn bezig bent, hoe vaker wijnboeken voor je gekocht worden. Als wijnliefhebber is dat een ongelofelijk fijn cadeau. Het is niet dat het romans zijn die je moet uitlezen en waar je een zwaar gemoed van krijgt of die dreigen gedateerd te raken omdat er alweer nieuwe boeken zijn. Een wijnboek groeit aan je, net zoals een wijn ook wat langer kan liggen om dan pas echt tot zijn recht te komen. Wijnboeken kan je maande laten liggen, zonder schuldgevoel.

Hieronder de lijst van de beste wijnboeken op boekentips.nl:

1. World atlas of wine – Jancis Robinson & Hugh Johnson

2. Wijnkenner word je zo – Ophélie Neiman

3. The wine bible – Karen Macneil

4. Lonely planet. Wijnroutes Europa – Meerdere auteurs

5. Lonely Planet. Wijnroutes – Meerdere auteurs

6. Leven als Gort in Frankrijk – Ilja Gort

7. De wijn-spijsbijbel – Victoria Moore

8. De wijnboer. Verhalen en recepten rond het vuur – Olle Swets en Charlotte Marres

9. Dat smaakt naar meer- Jan-Willem van der Hek

10. Dwars over wijn – Nicolaas Klei

“The World Atlas of Wine” kent zowat elke wijnliefhebber die iets wil weten van terroir en hoe elke helling een andere gesteente heeft  De Larousse Wijn Encyclopedie is een ideaal cadeau om te krijgen. Armspieren oefenen om dit boek in ontvangst te nemen is een must. Protserig voor de dag komen ook wanneer je dit loodzwaar werk afgeeft. Maar het moet gezegd, inhoudelijk stelt dit boek niet teleur en bevat dit voor nitwits ook heldere stukjes tekst die uitleggen wat cyro-extractie is, omgekeerde osmose of waarom sommige wijnbouwers eikenhoutensnippers gebruiken. 

Uitgeverij Ertsberg pakt de voorstelling van ‘Wijn’ groots aan: per provincie organiseren ze een boekvoorstelling. Daarvoor vragen ze 35 euro inschrijving inclusief de aangepaste wijnen die worden voorgesteld. Dat neigt eerder naar de prijzige kant. Voor die prijs krijg je wel degelijk een boeiende tasting van 5 wijnen, zorgvuldig gekozen door het wijnhuis waarmee wordt samen gewerkt, hapjes en de kleurrijke verhalen van de auteur die uiteraard passen bij de gekozen wijnen, en een voorsmaakje op het boek.

We kregen een erg hartelijke en warme ontvangst in Brugge, bij Odilon. Wouter De Wachter en Wim Rousseau weten hoe ze de mensen een goed gevoel moeten geven. Ze zijn ervaren in hun vak met onder andere referenties van de hotelschool Ter Duinen en het Lycée Viticole in Beaune. Meteen werd ons een Belgisch glaasje bubbels uit het Heuvelland aangeboden te midden van hun ruimtes waar ze hun stock hebben staan. De Bacquaert Brut van Entre Deux Monts. En hup daar heb je het, weetjestijd. Blijkbaar had je vroeger een warm klimaat met lange zomers in deze contreien. Dat was goed voor de wijnbouw. Maar daarna kwam de vriestijd. Bibber en beef, de taferelen die je kan zien op de schilderen van Pieter Bruegel de Oude. Bruegels wintertaferelen uit de 16e eeuw nemen je mee naar barkoude tijden en neen, dat is niet echt goed voor de wijnstokken. Zo gaat de auteur smakelijk verder, de hele avond, bij elke wijn die de revue passeert.

Het wijnhuis wou duidelijk de meer speciale wijnen in hun assortiment naar boven halen en presenteren. Daardoor voelde de tasting niet altijd even evenwichtig aan, zeker niet voor mensen die uit interesse komen om te weten waar het boek over gaat. Toch is dit een boeiende avond, waarbij we kennis maken met een Welschriesling uit Hongarije met een weinig verfijnde neus en er eerder nagellak bleef hangen in neus, maar ook een Italiaanse Amarone die zeer droog voor de dag kwam.

Van den Buys maakt al enige tijd een podcast over wijn: wijncast. Eerlijk toegegeven, ik heb nog nooit geluisterd. Zijn boek doet alvast vermoeden dat je er wat van opsteekt. De honderd verhalen die hij wil dat je ze doorvertelt bij een goed glas wijn zullen zeker in de smaak vallen, aan wie je ze ook vertelt. Ik wens het hem van harte toe dat hij volgend jaar in een top tien terecht komt van beste wijnboeken. Weetjes verjaren nooit, ze worden hoogstens soms wat bijgesteld.

het boek vind je via deze link.

Meer